Naslovnica Novosti Arriva naručila CNG Solaris autobuse

Arriva naručila CNG Solaris autobuse

1117
0
PODIJELI

Predstavnici Solaris Bus & Coach S.A. potpisali su ugovor za isporuku 54 Urbino 18 CNG autobusa sa kompanijom Arriva, a autobusi će biti isporučeni u poljski grad Varšavu. Arriva je dobila određene linije na tenderu kojeg je raspisala opštinska kompanija ZTM Warszawa. Iako već oko 1500 vozila brenda Solaris kruži oko tog grada, ovo će biti prvi put da ovaj proizvođač isporučuje autobuse na gas za glavni grad Poljske.

Urbino 18 CNG će sadržavati niz ekoloških rješenja koja će osigurati smanjenje emisija zagađivača u atmosferu. Autobusi će biti snabdjeveni komprimovanim prirodnim gasom koji će se skladištiti u krovnim spremnicima sa ukupnom zapreminom od 1700 litara. Sastavši mješavinu lakih ugljovodonika, CNG će biti prilagođen za upotrebu u motorima sa sagorijevanjem. Isporučena vozila će imati 8,9-litarske Cummins motore snage 293 kW, koji će zadovoljiti vrlo restriktivni Euro 6 standard.

U svakom autobusu će biti 39 sjedišta. Solaris će opremiti vozila sveobuhvatnim setom elektronskih sistema, uključujući glasovnu najavu stanica, konstantan video nadzor nad unutrašnjim i vanjskim dijelom autobusa, sistem brojanja putnika i komunikaciju u slučaju nužde za vozača. Putnici će moći da kupe karte u automatima za prodaju karata koji će biti instalirani u svako od vozila. Emisija buke Solarisovih autobusa na gas će biti niža nego kod dizel modela, koji će, u kombinaciji sa sistemom klimatizacije koji pokriva cijelo vozilo, značajno povećati udobnost putovanja.

CNG autobusi su najčešći alternativni tipovi pogona koji se koriste u Poljskoj. Prema autoru izvještaja Poljskog kongresa alternativnih goriva, zamjena dijela dizelskih autobusa vozilima na CNG može doprinijeti smanjenju dušikovih oksida (NOx) do 50%, a ugljičnog dioksida do 20%. Solaris od 2004. godine proizvodi CNG autobuse. Do sada je iz fabrike u Poznańu izašlo preko 1100 takvih vozila, koji su otpremljeni u zemlje poput Norveške, Švedske, Slovenije, Češke i Francuske.