Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Lav Supreme za Sjaj Maglaj

EKSKLUZIVNO: Lav Supreme za Sjaj Maglaj

2503
0
PODIJELI

Nakon što su u februaru iznenadili bh. autobusku scenu kupovinom ekskluzivne Setre 416 HDH, kompanija Sjaj Maglaj je napravila još jedan fantastičan potez u pogledu proširivanja svoje ponude i podmlađivanja voznog parka. Nakon Kraljice, u vozni park je stigao i Lav – MAN Lion's Coach C u Supreme izvedbi.

Ovaj autobus predstavlja četvrti kratki troosovinski MAN u Bosni i Hercegovini, ali prvi u Supreme izvedbi. Vozilo je proizvedeno 2009. godine i bilo je u službi jednog fudbalskog kluba. Zbog toga je vozilo izuzetno dobro očuvano kako tehnički tako i vizuelno. Vozilo je dugo 12,26 metara, visoko 3,84 te široko 2,55 metara. Srce ovog sivog Lava čini MAN motor snage  324 kW tj. 441 KS i uparen je sa automatskim mjenjačem od 12 brzina. Vozilo ispunjava Euro 4 normu ispušnih gasova i ima maksimalnu brzinu od 100 km/h.

Kao što smo spomenuli, vozilo je u Supreme izvedbi što znači znatno drugačiji vanjski izgled i opremu. Na prvi pogled jasno se uočava bočna srebrena lajsna i drugačiji izgled krovne klime, što su značajke koje izdvajaju Supreme modele. Također, zadnji dio se razlikuje u spojleru i izvedbi gornje svjetlosne grupe, dok na zadnjoj šajbi dominira lav, zaštitni znak MAN-a.

Pri ulasku u vozilo dominira vozačev radni prostor sa volanom na kojem je logo i natpis MAN. U trenutku naše posjete sat je pokazivao ispod 558.000 kilometara, a ostatak prostora čini već svima poznata ergonomska instrument tabla sa svim potrebnim tasterima i pomagalima. Vozilo ima i navigaciju, preko koje se može pratiti kamera koja je postavljena na zadnji kraj vozila i koja će dosta pomoći pri vožnji unazad posebno u noćnim uslovima vožnje. Radni prostor vozača je opremljen i mikrofonom te telefonskom vezom sa kabinom za odmor kod drugih vrata.

U unutrašnjosti se nalazilo 52 putnička Kiel sjedišta, ali je kapacitet proširen na 57 uz vozača i suvozača. Sjedišta su sa naslonima na obaranje, bočnim izvlačenjem dvojki prema hodniku, naslonima za noge, sa stolićima i mrežicama za lične stvari uz obavezne sigurnosne pojaseve. Unutrašnje police za prtljag su urađene u avionskom stilu, što je još jedna značajka Supreme modela. Također, bitno je spomenuti i da se uslužni set iznad sjedišta sa rasvjetom i difuzorima za zrak u ovoj varijanti razlikuje od standardne izvedbe na Lion's Coach modelima.

Putnicima će na raspolaganju tokom putovanja biti i Blaupunkt audio/video oprema sa dva monitora, od čega vrijedi istaći da je monitor kod drugih vrata na izvlačenje iz posebnog kućišta. Klima uređaj, sistem za grijanje, toalet te nekoliko utičnica 230 V će također učiniti svako putovanje puno prijatnijim. Vozilo pored standardnog frižidera koji se nalazi u prednjem dijelu ima i dodatni frižider kod drugih vrata proizvođača Frenzel. Frenzel je također isporučioc i velike kuhinje kod drugih vrata, tako da će putnici tokom putovanja, ovisno od vremenskih uslovima, moći uživati u toplim i hladnim napicima.

Gospodin Benjamin Hozić nam je tokom naše posjete rekao da se jednostavni na prvi pogled zaljubio u ovo vozilo koje izgleda baš fascinantno i koje će zasigurno biti primjećeno na svim putevima koje bude pohodio. “Prvi put kada sam vidio vozilo na slikama efekat je bio WOW, međutim kada sam ga uživo vidio bilo je jasno da je to to i da će on biti naše novo vozilo. Taj osjećaj se nastavio i kada smo ušli u njega i pogledali stanje vozila. Prvi kilometri su samo potvrdili našu fascinaciju ovim Supreme vozilom.” – skoro u jednom dahu nam je rekao Hozić.

Vozilo je do sada već imalo dvije vožnje – u Grac i Budimpeštu i već na prvim vožnjama je pokazao da će biti pravo pojačanje za ovu kompaniju. Inače, Sjaj Maglaj želi da se pored redovnih linija pozicionira i na tržištu turističkih aktivnosti, a sa nova dva vozila u voznom parku su zasigurno na dobrom putu.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Sjaj Maglaj želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim SJAJnim vozilom!