Naslovnica Novosti Njemački VHH naručio 16 električnih Citara sa inovativnom opremom

Njemački VHH naručio 16 električnih Citara sa inovativnom opremom

888
0
PODIJELI

Mercedes eCitaro nastavlja sa uspjesima pošto je kompanija Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein naručila je 16 vozila ovog potpuno električnog gradskog autobusa. Očekuje se da će autobusi biti isporučeni krajem 2019. godine, a karakteriše ih oprema koja je izvanredna u tehničkom i vizuelnom smislu.

Hamburška metropola vjeruje gradskim autobusima bez emisija, a kompanija Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) odlučila je kupiti 16 Mercedes eCitaro vozila. Oni će biti posebni u više segmenata. Po prvi put, autobusi će se moću pohvaliti novom maksimalnom izlaznom snagom od 292 kWh, zahvaljujući baterijama, kojih će biti ukupno 12. Ovo rezultira dugim dometom, čak i u teškim uvjetima na vrhuncu ljeta i zimi, koji iznosi oko 170 kilometara u skladu sa SORT2, bez punjenja duž linije. U idealnim uslovima, domet može biti čak 280 kilometara.

Veliki ostakljeni prostor bočnog zida oko stajaćeg prostora između osovina daju putničkom prostoru eCitaro modela još vedriji i transparentniji izgled te daju gradskim autobusima individualan izgled. Povećan prostor za putnike sa ograničenog sposobnošću kretanja te korisnike dječijih kolica je također novost. Posljednje, ali ne manje važno, vozila će imati troja dvokrilna vrata, koja će osiguravati brz protok putnika na autobuskim stajalištima. USB priključci za punjenje pametnih telefona, novi dizajn presvlaka sjedišta posebno razvijenih za električne autobuse te imitacija drvene podne obloge poboljšava dodatno putnički prostor.

Kompanija Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) koristi više od 150 autobusa za povezivanje metropole Hamburga sa okolinom. Područje koje opslužuje VHH uključuje sam grad Hamburg i okolna područja. Flota kompanije se sastoji od više od 500 autobusa, od kojih je većina većinom Mercedes-Benz. Oni prenose preko 100 miliona putnika godišnje.

Od 2020. godine, VHH želi raditi isključivo sa autobusima bez štetnih emisija u području grada Hamburga. Da bi se pripremili za elektromobilnost, depo Bergedorf je postao prvi od dvanaest depoa VHH koji se mogu pretvoriti u elektromobilni centar i opremljen je velikom novom halom i potrebnom infrastrukturom za punjenje vozila. Novi eCitaro autobusi će se puniti u garažama koristeći genijalni sistem upravljanja punjenjem. Ova tehnologija osigurava precizno punjenje svakog pojedinačnog autobusa koje mu odgovara u njegovoj specifičnoj primjeni, bez nepotrebnih i skupih strujnih troškova. U tom kontekstu, unutrašnjost autobusa je također termički obrađena i dodatno zaštićena. Ovo smanjuje potrošnju energije za kontrolu klime tokom upotrebe i tako proširuje opseg rada vozila.