Naslovnica Novosti Mercedes Sprinter City 75 – International Minibus of the Year

Mercedes Sprinter City 75 – International Minibus of the Year

1033
0
PODIJELI

Članovi International Bus of the Year žirija na Minibus Euro Testu u Madridu su proglasili Mercedes Sprinter City 75 za novi “Minibus of the Year 2019”. U konkurenciji su, pored Mercedes Sprintera, bili i Iveco Daily Line Natural Power, Ferqui Sunrise, Indcar Strada Ecity LE i MAN TGE 4×4 Intercity. Članovi žirija su posebno istaknuli činjenicu da je Mercedes uspio osigurati mogućnost prevoza za čak 38 putnika.

Mercedes se na ovom testu izborio sa još jednim zemljakom – MANom, koji je relativno nov u svijetu minibuseva te nema toliko dugu historiju kao Mercedes. Prisutan je bio i Iveco Daily sa originalnom izvedbom i pogonom na gas. Inače, prije dvije godine je upravo Ivecov model ponio ovu titulu. Test u Madridu su probali iskoristiti i domaći proizvođači Indcar i Ferqui, koji su poslali vozila na Iveco šasijama. Ferqui se predstavio sa modelom Sunrise, koji u zavisnosti od konfiguracije nudi prevoz za od 24 do 32 putnika. Indcar se predstavio sa modelom Strada, dužine 7.2 metara i na električni pogon. Ovaj minibus nudi prevoz za 22 putnika, a opremljen je baterijama snage 135 kWh.

Sprinter City 75 nove generacije je doživio osvježenje kako u eksterijeru, tako i u enterijeru, a najveća prednost je što u zavisnosti od dužine šasije od 7.3 – 8.5 metara nudi mogućnost prevoza od 28 do 38 putnika. Pored motora najnovije generacije, tu je i nova instrument tabla, gdje je najzapaženiji centralni dio, sa velikim touch-screen ekranom, veličine 10 inča, koji za slučaj da kupac želi nešto jednostavnije rešenje, može biti zamenjen standardnim audio uređajem. Paket sigurnosnih sistema je također najnovije generacije i čine ga ESP, Crosswind Assist i Active Brake Assist.

“Veoma smo zadovoljni primljenom nagradom za Sprinter City 75. Za Mercedes je ovo potvrda da čak i u segmentu minibusa, prevoznici i transportne kompanije trebaju najveću moguću fleksibilnost od vozila uz ekonomsku isplativnost u troškovima održavanja”, istakao je Till Oberwörder, šef Daimler Bus i predsjednik Upravnog odbora EvoBus GmbH.

izvor: www.balkantransport.net/daimler.com