Naslovnica Ekskluzivno Dvije sjajne prinove za kompaniju Trans Turist Tuzla

Dvije sjajne prinove za kompaniju Trans Turist Tuzla

3420
0
PODIJELI

Tuzlanska kompanija Trans Turist je prije desetak dana značajno pojačala, a samim tim i podmladila svoj vozni park. Stigla su dva vozila, koja su potvrdila dugogodišnju odanost NeoMan grupaciji, a naš portal vam ekskluzivno donosi sve o najnovijim članovima Trans turist flote.

Novi stanovnici Tuzle su postali duga verzija Neoplan Starliner N 5218 SHDL i dvoosovinski MAN Lion's Coach R07. Oba vozila su proizvedena 2013. godine. U nastavku članka ćemo da Vam pojedinačno opišemo svako od gore navedenih vozila.

Neoplan Starliner prepoznatljiv po svojim estetskim obilježjima stigao je iz kompanije Nussbaum Reisen iz Biburga. Određenim provjerama smo ustanovili da je ovaj “Kralj cesta” svoj radni vijek kod prvog vlasnika proveo isključivo na turizmu te je u trenutku samog upoznavanja sa ovim vozilom ustavljeno da ima 435.000 kilometara na satu.

Na vozilu je ugrađen MANov motor od 480 KS sa Euro 6 normom izduvnih gasova u kombinaciji sa automatskim mjenjačem, koji je i jedini izbor kod ove generacije vozila. Što se tiče unutrašnjosti ovog vozila zatekli smo 54 sjedišta za putnike i XXL kuhinju u stražnjem dijelu autobusa. Pored ovoga primjetili smo da je na par dijelova vozila ugrađen i 230 V utikač za sve elektronske uređaje. Što se tiče audio i video ugođaja svako sjedište posjeduje sopstveni audio izlaz, a duž cijelog vozila u samom stropu ugrađena su i tri LCD monitora.

Već smo spomenuli i XXL kuhinju, koju u potpunosti možemo uporediti sa klasičnom kućnom kuhinjom, jer ima dva velika frižidera, slavinu za vodu, pećnicu kao i dva kafe aparata velikog kapaciteta uz mnoštvo dodatnih pretinaca za ostavu. Ipak, ovo sve ne treba da čudi, pošto je na više mjesta u autobusu istaknut naziv “Individual” – poseban paket maksimalne opreme za Neoplan vozila, o kojem smo na našem portalu već pisali u par navrata.

Sa unutrašnjeg dijela prelazimo na eksterijer samog vozila, koji je možemo slobodno reći i više nego odličan. Mnogi znaju o čemu je tačno riječ, jer ipak se radi o Neoplanu, koji je za mnoge dizajnerski daleko ispred konkurencije. Na vozilu zatekli smo potpuno nove pneumatike na Alcoa felgama koje ovaj autobus čine dodatno upečatljivijim. Uz vozilo novi vlasnici dobili su i rezervne felge, kao i dodatni boks na stražnjem dijelu autobusa za prtljagu putnika u unificiran u bojama vozila.

Nakon Kralja, red je da napišemo nešto i o novom MANekenu. Pri ulasku u unutrašnjost smo imali priliku da primjetimo da ovo vozilo odiše mirisom skoro novog vozila. Isto to kaže i stanje na tahografu vozila koje iznosi oko 356.000 kilometara. Vozilo posjeduje 49 komercijalnih sjedišta za putnike uz vozača i suvozača odnosno vodiča.

Na sredini vozila smještena je kuhinja sa kafe aparatom, dok je nasuprot i toalet za putnike. Iznad toaleta je smješten jedan od dva LCD monitora, koji pružaju putnicima potpuni video ugođaj. Svako sjedište opremljeno je preklopljivim stolićem, držačem za noge i mrežicama za manju prtljagu koji je smješten ispod preklopljivog stolića. Iznad sjedišta nalaze se lampe, audio izlazi i SOS dugme koje svaki putnik ima pravo koristiti u slučaju prijeke potrebe.

Gledajući vanjski izgled vozila, nismo uspjeli primjetiti ni jednu ogrebotinu tako da je vozilo na prvi pogled zaista fantastično. Kao i kod Neoplana, na vozilu se nalaze Alcoa felge sa pneumaticima u jako dobrom stanju. Što se tiče vanjske rasvjete, MAN posjeduje dnevna i xenon svjetla.

Što se tiče “srca” ovog MANekena, možemo istaći da je vozilo pogonjeno MAN motorom koji uparen sa AS Tronic mjenjačem. Motor razvija 440 konjskih snaga te ispunjava Euro 5 normu izduvnih gasova. Sa ovim bi završili prezentaciju novih akvizicija u floti kompanije Trans Turist i napomenuli da je nabavka izvršena posredstvom kompanije Sejari iz Sarajeva.

Zahvaljujemo se osoblju kompanija Trans Turist i Sejari na ukazanoj saradnji i pomoći kako bi ovaj članak što kvalitetnije bio odrađen. Također, ekipa portala BHBus.ba kompaniji Trans Turist želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!