Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Novi MANeken za flotu Livno busa!

EKSKLUZIVNO: Novi MANeken za flotu Livno busa!

2403
0
PODIJELI

Prethodni vikend ekipa BHBus.ba portala je boravila u Livnu u posjeti kompaniji Li-bus, Livno koja svojim planovima i ulaganjima svakog dana sve više i više iznenađuje. Naime, kada je najavljeno krajem prethodne godine da će krenuti s radom Livno bus, svi su bili pomalo skeptični.

Početak poslovanja je obilježio i dolazak novog modela Neoplan Tourliner. Par mjeseci nakon što su krenuli sa radom u vozni park dolazi i Neoplan Cityliner N1216 HD. U međuvremenu nakon akvizicije Rezić reisena u vozni park prelazi i Neoplan Spaceliner. Pošto su sva vozila unificirana u simbolima grada Livna, tako je Spaceliner otišao na generalno sređivanje te će biti unificiran u simbole grada Livna. Dok je Spaceliner na sređivanju vozni park je pojačao ni manje ni više nego popularni MAN Lion's Coach.

Tako je “livanjska autobuska ergela” postala bogatija za još jednog člana, a ovog puta kompanija je odlučila i kupila potpuno novo vozilo. Da li će novi MAN biti popularan prodajni model u BiH kao stariji modeli ostaje nam da vidimo. Vozilo koje je kompanija kupila je 2019-to godište. Kao i većina vozila na dvije osovine i ovaj MAN je opremljen sa 49+1+1 udobnih Kiel sjedišta, stoga komfora za putnike ima na pretek. Sjedišta se mogu spuštati vertikalno za opuštanje prilikom vožnje, a ukoliko je tijesno za sjedenje postoji mogućnost razmicanja sjedala po širini. Boćni kederi sjedišta su od kože baš kao i naslon za glavu, a značajke kao obaranje naslona, stolići, mrežice za lične stvari, naslonjači za noge, sigurnosni pojasevi i oslonci za noge su dio standarda koji se svakako podrazumijevaju uz nezaobilazni MAN amblem na naslonjaču.

Vozilo je opremljeno sa MANovim motorom ukupne snage 460 KS te je uparen sa automatskim mjenjačem od 12 brzina. Što se tiče euro norme koja se danas gleda u većini evropskih zemalja prilikom ulaska u gradove, ovo vozilo ispunjava čak i najstrožije uvjete te zadovoljava Euro 6 normu ispušnih plinova. Što se tiče sigurnosnih tehničkih karakteristika novi livanjski MANeken posjeduje sve najnovije sisteme za sigurnost putnika. Njih uključuju sistemi EBS sa ASR, ABS, ESP, LGS te EBA sistem. Za vožnju unazad vozilo je opremljeno kamerom i koju je moguće pratiti na monitoru u instrument tabli. Pojačani rezervoar za gorivo sa kapacitetom od 705 litara te pojačana klima garantiraju mogućnost duže vožnje bez stajanja na pauze.

Što se tiče svjetlosne signalizacije važno je napomenuti da je čitavo vozilo opremljeno u LED paketu, od dnevnih svjetala do dugih svjetala. Prilikom vožnje putnici ce moći koristiti WI-FI kao i utičnice od 220 V koje se nalaze kod svakog sjedišta. Ukoliko budete na dužem putovanju mogućnost korištenja toaleta će svakako biti omogućena, a posade će Vas posluživati iz kafe aparata koji se nalazi u vozilu. Sistem za navigaciju kao i navigacija su došli ugrađeni na vozilu prilikom same proizvodnje.

Od svih kompanija u Bosni i Hercegovini koje se bave isključivo ugovorenim vanlinijskim prevozom, kompanija Li-bus trenutno ima najmlađi vozni park u državi. To je činjenica koju nam je vlasnik gospodin Mario Pavlinović kazao i na koju je posebno ponosan. Ukoliko pogledamo kupovinu vozila od osnivanja kompanije trenutno spadaju u jednu od najbrže rastućih kompanija u državi, a menadžment ne planira da na tome stane nego već rade na planiranju novih poslova i iznenađenja o čemu ćemo vas pravovremeno izvještavati.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Livno bus (Li-bus) želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!

Enes Cehajic