Naslovnica Novosti Irizar isporučuje 10 električnih autobusa u Düsseldorf

Irizar isporučuje 10 električnih autobusa u Düsseldorf

783
0
PODIJELI

Krajem marta španski proizvođač autobusa Irizar je objavio da je postignut dogovor sa njemačkim gradom Düsseldorf oko isporuke deset potpuno električnih ie autobusa. Dvanaestmetarski autobusi će biti isporučeni gradskoj kompaniji Rheinbahn. U pitanju je bio jedan od najvećih tendera za električna vozila u posljednjih 12 mjeseci u Njemačkoj.

Irizar je električni model ie predstavio 2014. godine i od tada uspješno rade u više evropskih gradova. Za kraj godine Irizar je najavio predstavljanje nove generacije ie autobusa koja će donijeti mnogo novina. Osim najnovijih inovacija i tehnologija, ova generacija autobusa će biti i 10% lakša od trenutne te će imati veći putnički kapacitet. Irizar ie je vozilo koje nema nikakvih štetnih emisija i koje udi tih i ugodan rad. Kompletno vozilo je domaći proizvod Irizara, počevši od dizajna preko elektronike i samih baterija.

Prva vozila za Düsseldorf biće isporučena krajem ove godine, a završetak isporuke je očekivan u prvom kvartalu 2020. godine. Isporučena vozila će imati dvoja vrata i 34 sjedišta plus vozač te tri mjesta za korisnike invalidskih kolica. Ukupan kapacitet vozila će biti 74 putnika. Radni opseg vozila će biti 200 do 220 kilometara. Vozila će biti punjenja navečer u remizi preko Combo 2-CCS punjača ukupne snage 300 kWh.

Rheinbahn je gradski prevoznik u Düsseldorfu, čija flota broji više od 730 vozila i čije usluge svakodnevno koristi više od 760.000 korisnika. Vrijedi istaći da je kompanija Ferrostaal Equipment Solutions Irizarov postprodajni partner u zemljama kao što su Njemačka, Austrija i Švicarska.