Naslovnica Novosti Električni Citaro obara sve Mercedesove prodajne rekorde!

Električni Citaro obara sve Mercedesove prodajne rekorde!

1106
0
PODIJELI

Dugo se očekivao Mercedesov električni autobus i kada je konačno predstavljen eCitaro svi su očekivali da će prodaja ići odlično. Međutim, ono što svjedočimo samo zadnjih mjesec dana sigurno obara i najoptimističnije planove samog Mercedesa i Daimler Buses divizije!

Berlinska kompanija BVG je krajem marta preuzela svojih 15 eCitara koji su odmah počeli sa radom. Svečanoj primopredaji su, pored Mercedesovih i BVG zvaničnika, prisustvovali državni ministar za okoliš, ministar za transport, senator za okoliš, saobraćaj i klimatske promjene Berlina te senator za ekonomska pitanja, energiju i javna preduzeća Berlina što pokazuje koliko je bitna ova isporuka za Berlin. Isporučena vozila su u standardnoj žutom boji, a od ostale opreme vrijedi istaći jaki klima uređaj, 15 duplih USB punjača, tri informacijska displeja i LED osvjetljenje u vozilu. Vozilo pogoni deset baterija ukupne snage 243 kWh, što je dovoljno za oko 150 kilometara u punom opsegu. U idealnim uvjetima vozilo može preći i do 250 kilometara bez punjenja.

Da je električni Citaro pun pogodak pokazuje i narudžba s početka aprila koja je došla iz Wiesbadena. Kompanija ESWE Verkehrsgesellschaft mbH je za svoje potrebe i modernizaciju flote odlučila naručiti ćak 56 eCitara! Osim vozila, Mercedes će isporučiti i punjače te ostalu potrebnu prateću opremu za ovu kompaniju. Sa ovom narudžbom, Wiesbaden će petinu svog voznog parka prebaciti na električna vozila. Prvih 15 vozila će imati pogon koji će činiti 12 baterija ukupne snage 292 kWh, dok će preostalih 41 imati standardni pogon kojeg će činiti deset baterija ukupne snage 243 kWh.

Svoje eCitaro autobuse dobio je i Mannheim. Rhein-Neckar-Verkehr GmbH (rnv) je pustio u rad još tri nove električna Citara, nakon što su im u januaru isporučena prva tri ovakva autobusa. Ova vozila će dnevno prelaziti oko 200 kilometara ili više po vozilu. Za to su zaslužne litijum-jonske baterije ukupnog kapaciteta od 243 kWh.