Naslovnica Novosti 90 MAN Lion's City autobusa stiže u Tbilisi

90 MAN Lion's City autobusa stiže u Tbilisi

1157
0
PODIJELI

Kao gradonačelnik Tbilisija, bivši profesionalni fudbaler, Kakha Kaladze se posvetio modernizaciji lokalnog prevoza u glavnom gradu Gruzije. Da bi postigao taj cilj, povjerenje je dao partneru MAN Truck & Bus.

Kada Kakha Kaladze postavi sebi cilj, on postaje jedinstven u svojoj potrazi. To je pristup koji mu je dobro služio, kako u njegovom prethodnom životu kao profesionalnog fudbalera, tako i u njegovoj trenutnoj ulozi gradonačelnika Tbilisija. Njegova zadnja misija je da se lokalni prevoz u gruzijskoj prestolnici prilagodi budućnosti. U tu svrhu, on je ukazao povjerenje proizvođaču MAN Truck & Bus i njihovom modelu Lion's City. Grad je naručio 90 ovih modernih gradskih autobusa tokom prošle godine, od kojih je 50 u upotrebi već nekoliko sedmica. Preostalih 40 vozila će biti isporučeno u oktobru i novembru 2019. godine.

Kako bi odabrali dizajn, boje i opremu gradskih autobusa te bili sigurni da su savršeno prilagođeni zahtjevima lokalnog prevoza u Tbilisiju, Kakha Kaladze je otputovao u MANov centar za korisnike u München i u fabriku gradskih autobusa Starachowice (Poljska).

MAN Lion's City M autobusi dolaze sa nizom specijalnih karakteristika, uključujući troja ekstra široka vrata sa besprijekornim, niskopodnim ulazima. Oni garantuju optimalan protok putnika, čime se smanjuju vremena zaustavljanja i olakšava špica na ulicama Tbilisija.

Autobusi će pogonjeni pogonjeni MAN Euro 6 motorom sa šest cilindara koji ima 294 KS (216 kW). „Vozači, putnici i lokalno stanovništvo će imati koristi od niskih emisija izduvnih gasova, tihog rada i visokog nivoa sigurnosti koji pružaju ovi autobusi”, kazao je Helmut Grosshauser, ispred kompanije MAN, a zatim dodao: “Uostalom, autobusi su opremljeni brojnim sistemima pomoći, kao što su elektronski kočioni sistem sa ABS-om i elektronski program stabilnosti.”MAN Truck & Bus je već isporučio 144 MAN Lion's City CNG autobusa u Tbilisi tokom 2016. i 2017. godine. “MAN autobusi su sigurni, pristupačni, klimatizirani i udobni za vozača i putnike”, kazao je Kaladze. „Ali što je najvažnije, oni su ekološki čisti, jer rade na biogas.” Gradonačelnik i veliko zadovoljstvo njegovog grada tim vozilima bili su ključni faktor u novom ugovoru koji je dogovoren prošle godine. “Tokom našeg zajedničkog rada u proteklih nekoliko godina, MAN se dokazao kao partner na koga se zaista možemo osloniti”, izjavio je Kaladze, jedan od najuspješnijih gruzijskih fudbalera svih vremena. Gruzijac je igrao za nekoliko klubova, uključujući i Milan, sa kojim je dva puta osvojio Ligu šampiona.