Naslovnica Novosti Yutong CNG autobusi počeli sa radom u Sofiji

Yutong CNG autobusi počeli sa radom u Sofiji

1001
0
PODIJELI

Krajem aprila puštena je u rad flota od 22 autobusa na prirodni komprinirani gas (CNG) u glavnom gradu Bugarske Sofiji. Sofija ima ambiciozan plan sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha u bugarskoj prestolnici: “Drago mi je da danas možemo oduševiti naše stanovnike ovim novim ekološkim autobusima”, izjavila je Yordanka Fandakova, gradonačelnica Sofije na svečanoj ceremoniji puštanja u rad novih autobusa.

Ova akvizicija je bila dio općinskog programa za poboljšanje kvaliteta zraka. Isporučeni novi autobusi su kineskog proizvođača Yutong, a autobusi će putovanje od sada učiniti praktičnijim i udobnijim. Wang Xuekun, ekonomski i komercijalni savjetnik kineske ambasade u Bugarskoj, rekao je da je ovo prva serija Yutong autobusa na prirodni komprimirani gas koja je isporučena u jednu evropsku zemlju. “Ovo može poslužiti kao vrlo dobar primjer saradnje između dviju zemalja i između kompanija iz obje zemlje”, rekao je Wang. On je podsjetio da je u sistem javnog prevoza bugarskog glavnog grada u 2016. i na kraju 2018. godine uvedeno 110 dizelskih i 20 električnih autobusa Yutong.

“Za manje od pet godina implementirali smo najveći program za zamjenu gradske autobuske flote. Sa planiranim autobusima, koje ćemo lansirati do sredine godine, imaćemo 91% zamjenjenih autobusa koji ispunjavaju najviši emisioni standard u ovom trenutku”, izjavila je Fandakova. Gradonačelnica Fandakova je istakla da 4% tih autobusa ima nultu emisija, što dovodi do smanjenja ukupnih štetnih emisija. “To je rezultat velikog i obimnog posla. Autobusi su dio veoma važnog programa za poboljšanje kvalitete vazduha u Sofiji, s jedne strane, i za stvaranje atraktivnijeg javnog prevoza, s druge strane”, završila je Fandakova.

Novi plinski autobusi će raditi na linijama 604, 113, 75 i 384. Do sredine godine biće pušteno u saobraćaj još 60 autobusa na plin kao i još 15 električnih autobusa.