Naslovnica Novosti Španski Bajadoz kupio 15 BYD eBusa

Španski Bajadoz kupio 15 BYD eBusa

694
0
PODIJELI

BYD je prošle sedmice isporučio 15 električnih 12-metarskih eBusa u grad Badajoz, koji se nalazi na jugozapadu Španije. Inače, ovo je jedna od najvećih eBus narudžbi za BYD u Španiji.

Lokalni prevoznik TUBASA (Transportes Urbanos de Badajoz, SA), koji je dio Ruiz Grupe koja je jedna od glavnih španskih grupa za cestovni prevoz putnika, već je pustio vozila u pogon. BYD eBusi sa nultom emisijom isporučuju se kao zamjena za dizelska vozila kompanije TUBASA i već na početku rada ostvaruju značajne uštede u odnosu na prethodne konvencionalne dizel autobuse.

Svečana primopredaja novih BYD eBusa održana je u Badajozu u četvrtak 9. maja, a na ceremoniji su bili prisutni između ostalih i predstavnici kompanije TUBASA i gradonačelnik Badajoza, Francisa Javier Fragoso. Ovom isporukom Bajadoz je postao najveći korisnik električnih autobusa u Španiji, a TUBASA ima najveći postotak električnih autobusa u bilo kojoj floti javnog prevoza u Evropi. Kako bi grad učinili još više ekološki prihvatljivijim, gradonačelnik je obećao da će idući korak biti nabavka još ovakvih vozila kako bi kompletan vozni park u Bajadozu bio sačinjen od električnih autobusa.

Pogonjena BYD fosfatnim baterijama, novi BYD eBusevi se mogu pohvaliti dometom od 250 km između punjenja pod uvjetima SORT 2. U svom sjedištu u industrijskoj zoni El Nevero, TUBASA je instalirala 15 stanica za punjenje i 100% punjenje baterije se postiže za samo četiri sata.

“TUBASA je uspostavila jasnu posvećenost radu bez štetnih emisija u Badajozu”, rekao je gospodin Javier Contijoch, iz odjela za prodaju u BYD Europe – “i oduševljeni smo što je ova kompanija izabrala BYD kao svog eBus partnera. Pokazali smo da će čista električna operacija donijeti značajne uštede za TUBASA, ali, štaviše, i velike koristi za putnike, ostale učesnike u saobraćaju i širu javnost u godinama koje dolaze.”

BYD je takođe potvrdio narudžbu za osam 12-metarskih e-autobusa za Badalonu u provinciji Barselona, ​​čija je će isporuka biti uskoro, uz dodatne narudžbe za prevoznike u Madridu i Valenciji. Portugalski grad Coimbra također se sprema za isporuku osam BYD eBusa naredne sedmice, što je jasan znak za rastuću potražnju na Iberijskom poluostrvu za BYDovim električnim autobusima.

Isbrand Ho, generalni direktor BYD Europe: “Naš potencijal na iberijskom tržištu ubrzano raste sa uzastopnim narudžbama iz Španije i Portugala. Do sada smo potvrdili 32 eBusa koji će se voziti u obje zemlje do ljeta 2019. godine i vjerujemo da će ih biti još. Zadovoljni smo što su ovi gradovi već izabrali autobuse s nultom emisijom koji doprinose boljem kvalitetu zraka.”