Naslovnica Novosti Wrightbus isporučuje Londonu autobuse na vodik

Wrightbus isporučuje Londonu autobuse na vodik

888
0
PODIJELI

U okviru evropskog programa finansiranja JIVE (Joint Initiative for Hydrogen Vehicles across Europe) za promociju autobusa na gorive ćelije, kompanija Transport for London (TfL) naručila je 20 autobusa na gorive ćelije od proizvođača Wrightbus iz Sjeverne Irske. Novih 20 Wrightbus StreetDeck dvospratnih autobusa za London će biti opremljeni FCveloCity-HD 85-kilovatnim gorivnim ćelijama koje su kupljene od proizvođača Ballarda.

Vozni park TfL-a trenutno ima 145 električnih autobusa, a dodatnih 68 električnih dvospratnih autobusa ovog ljeta. TfL ulaže oko 12 miliona funti (13,9 miliona eura) u nove autobuse na gorivne ćelije i vodikovu infrastrukturu. Više od 5 miliona funti (5,78 miliona eura) će biti obezbijeđeno iz programa finansiranja JIVE i oko 1 milion funti (1,16 miliona eura) od strane britanskog Ureda za vozila s niskim emisijama.

Ovih prvih 20 dvospratnih autobusa su dio flote od 55 autobusa koji su planirani područje Velike Britanije pod programom JIVE I. Program finansiranja JIVE ima za cilj raspoređivanje ukupno 291 autobusa na gorivne ćelije u više od 20 evropskih gradova. Dvospratni Wrightbus StreetDeck FCEV autobusi će biti dugi 10,9 metara i imat će kapacitet od 64 mjesta. Osnovna verzija ima domet od oko 320 kilometara. Vozni pogon će isporučiti Siemens.

U okviru projekta JIVE kanadski dobavljač gorivnih ćelija Ballard je već potpisao ugovor o isporuci 40 gorivih ćelija njemačkom Jive projektu kao i 5 za autobuse u u Francuskoj. Očekuje se da će svi Ballardovi moduli za 20 Wrightbus vozila biti isporučeni do kraja 2019. godine, a očekuje se da će svi autobusi biti na londonskim ulicama do kraja 2020. godine.

Program finansiranja JIVE ima za cilj da trasira put komercijalizaciji električnih autobusa na gorivne ćelije koordinacijom aktivnosti nabavke odgovarajućih autobusa i smanjenjem troškova, kao i podržavanjem novih punionica za goriva. Ove programe podržava ukupno 57 miliona eura bespovratnih sredstava od strane Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU).