Naslovnica Novosti Pariz dobija električne Solaris autobuse

Pariz dobija električne Solaris autobuse

820
0
PODIJELI

U četvrtak, 23. maja, predstavnici Solaris Bus & Coach S.A. i pariške kompanije Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) potpisali su ugovor za isporuku električnog autobusa Solaris Urbino 8.9 LE electric u Pariz. U skladu s opcijom ugovora, RATP je zadržao mogućnost produženja ugovora na vrijednost od 10 miliona eura. To znači mogućnost isporuke dodatnih desetak Solaris autobusa sa nultom emisijom. Vozilo koje je naručio RATP je električni Solaris Urbino 8.9 LE. Autobus će biti opremljen centralnim električnim motorom snage 160 kW. Energija potrebna za pogon bit će pohranjena u Solaris High Energy baterijama kapaciteta 160 kWh. Za punjenje baterije koristiće se priključak za povezivanje preko kojeg će se autobus povezati sa eksternim stacionarnim punjačem.

Vozilo će moći da prevozi više od 50 ljudi u isto vrijeme. Autobus će imati raspored vrata od 1-2. Za putnike sa ograničenom pokretljivošću i one koji koriste kolica, druga vrata će biti opremljena električnom rampom za lakši ulazak i izlazak iz autobusa. Unutrašnjost vozila će također biti opremljena klima uređajem, sistemom za informisanje putnika, sistemom za video nadzor, kao i sistemom za otkrivanje i gašenje požara. Vanjske i unutrašnje površine će biti sa posebnim anit-vandal premazom protiv grafita.Potpisani ugovor je još jedan koji je poljski proizvođač osigurao pariškom operateru u posljednjih nekoliko mjeseci. Krajem prošle godine, operater Régie Autonome des Transports Parisiens naručio je 18 Urbino 18 CNG na gas, čije će isporuke uskoro početi. Isporuke koje realizuje Solaris korespondiraju sa dugoročnom politikom RATP-a u oblasti smanjenja zagađenja vazduha i prelaska na vozila sa niskim emisijama i vozila sa nultom emisijom.

Solaris vozila su prisutna u Francuskoj od 2003. godine. Od tada, Solaris je isporučio skoro 550 autobusa u ovu zemlju, od kojih je više od 100 otišlo u regiju Ile-de-France. Ekološki orijentirani glavni grad Francuske početkom 2016. godine je također testirao električni autobus Urbino 12 electric, isti model koji je predstavljen 2017. godine. Također, 2016. godine poljska ambasada u Francuskoj dodjelila je nagradu Solaris Bus & Coach S.A. za najboljeg nacionalnog izvoznika.