Naslovnica Novosti Nove narudžbe norveških prevoznika za Solaris autobuse

Nove narudžbe norveških prevoznika za Solaris autobuse

742
0
PODIJELI

Tri norveška prevoznika postavila su dodatne narudžbe za isporuku električnih vozila Solaris. Prema potpisanim sporazumima, još sedam vozila bez emisije iz fabrike u gradu Bolechowo će početi s radom na ulicama norveških gradova.

Najbrža isporuka će biti ispunjenje ugovora sa kompanijom Norgesbuss iz Osla, koja će dobiti četiri električna autobusa Solaris Urbino 12. Prošle godine ova kompanija je u svoju flotu dodala dva identična autobusa. Četiri nova autobusa biće opremljena Solaris High Power baterijama snage 145 kWh, koje će se punit i preko utičnog konektora i pantografa za brzo punjenje.

Jedan od novonaručenih autobusa je i Solaris Urbino 8.9 LE Electric, model na osnovu kojeg je Solaris počeo sa razvojem električnih autobusa 2011. godine. Autobus će se isporučiti kompaniji Sorlandsruta koja će ga koristiti na liniji u gradu Mandalu, u južnom dijelu zemlje. Električni Urbino 8.9 LE koji je naručen za Mandal, bit će vođen centralnim motorom snage 160 kW. Energija potrebna za pogon vozila bit će spremljena u Solaris High Energy baterije snage 160 kWh. Punjenje baterija će se vršiti putem priključka, dok će vozilo biti mehanički i električno pripremljeno za naknadnu ugradnju pantografa za brzo punjenje.

Ostala dva Solaris vozila koja će uskoro biti isporučena u Norvešku, su dva Solaris Urbino 12 Electric naručena od strane kompanije Boreal. Autobusi će voziti u gradu Kristiansandu, na južnoj obali zemlje. Električne osovine sa integrisanim elektromotorima snage 2×125 kW će se koristiti za pogon vozila. Za skladištenje energije biće obezbjeđen set Solaris High Power baterija snage od 145 kWh, koji će se puniti i preko priključnog konektora i preko pantografa. Ovo je još jedna kupovina Solarisovih električnih autobusa od strane Boreala, koji je već dobio pet električnih Urbino 12 autobusa tokom 2018. godine.

Oprema koju su naručili norveški prevoznici će, između ostalog, uključivati ​​i klimatizaciju, sistem za nadzor i informacioni sistem za putnike sa glasovnom najavom zaustavljanja. Poljski proizvođač će također instalirati dodatni paket toplinske izolacije karakterističan za skandinavske zemlje, uključujući i grijanje prostirki u području vrata na ulazu. Još jedno rješenje koje povećava bezbjednost putnika je alkolok koji sprječava vozilo da se upali sve dok vozač ne dobije potvrdu da nije pod utjecajem alkohola.

Od uvođenja električnih autobusa u ponudu, 2013. godine, poljski Solaris Bus & Coach je dobio narudžbe za više od 500 ovakvih autobusa. Oni se mogu sresti na ulicama 17 evropskih zemalja, u 62 grada, od hladnog sjevera do vrućeg juga Evrope. Ukupna udaljenost koju su do sada prešli električni autobusi iz Bolechowa je veća od 14 miliona kilometara.