Naslovnica Novosti Argentina dobila prvu flotu električnih autobusa

Argentina dobila prvu flotu električnih autobusa

740
0
PODIJELI

Flota od 12 električnih BYD K9 gradskih autobusa za grad Mendoza u Argentini, stigla je u luku San Antonio u Čileu 20. maja. Ovi električni autobusi predstavljaju prvu flotu te vrste u Argentini, što predstavlja veliku prekretnicu u elektrifikaciji javnog prevoza u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Ovaj projekat, rezultat zajedničkih napora lokalne vlade Mendoze, argentinske autobuske kompanije Andesmar, lokalnog autobuskog operatera STM i BYD, je čišća i tiša transportna alternativa koja također poboljšava kvalitet lokalnih usluga prevoza. Novih 12 električnih autobusa stiglo je u Mendozu 23. maja i prošli su konačnu provjeru prije ulaska u aktivni rad.

Ovi K9 modeli imaju dužinu od 12 metara i opremljeni su najnaprednijom tehnologijom, netoksičnim i vatrootpornim željeznim fosfatnim baterijama, kao i električnim motorima spojenim na točkovima i regenerativnim kočnicama. Pored toga, oni dolaze sa klima uređajem, udobnim sjedištima i baterijama koje mogu ponuditi dovoljan domet vožnje na jednom punjenju. Upotreba električnih autobusa može doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka, jer oni pomažu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida za nekoliko stotina tona godišnje.

BYD-ova transportna rješenja bez emisija su se pokazala sve popularnijima u Latinskoj Americi, uključujući Kolumbiju, Ekvador, Brazil, Urugvaj i sada Argentinu. U decembru 2018. BYD je lansirao 100 BYD K9FE čistih električnih autobusa u Santiagu, glavnom gradu Čilea, a taj posao je najveća isporuka električnih autobusa u Latinskoj Americi. Pored toga, u januaru ove godine, BYD je osvojio tender za isporuku električnih autobusa za kolumbijski grad Medelin.

Širom svijeta, BYD autobusi, taksiji i druga električna vozila prisutni su u više od 300 gradova, 50 zemalja i regija na šest kontinenata.