Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Nova Setra 516 HD u floti Viene tour!

EKSKLUZIVNO: Nova Setra 516 HD u floti Viene tour!

488
0
PODIJELI

Svoje dugogodišnje povjerenje u Evo bus grupaciju kompanija Viena tour iz Lončara je još jednom potvrdila i to ni manje ni više nego novim Setra autobusom! Jučer su predstavnici kompanije u Setra korisničkom centru u Neu-Ulmu preuzli svoj novi autobus, a radi se o dvoosovinskom modelu 516 HD. S obzirom na bijelu boju, možemo komotno reći da je Snježna kraljica stigla svojoj novoj kući.

Isporučeni autobus predstavlja trenutno najnoviju Setrinu gamu proizvoda i vrhunski je u svakom pogledu, no da krenemo redom. Nova kraljica ima Mercedes-Benz motor OM 470, snage 315 kW (428 KS) koji ispunjava Euro 6 norme, a punu snagu iz motora će izvući ručni mjenjač GO 210 sa šest brzina.

Kada govorimo o sigurnosnom aspektu, novi Setra autobusi predstavljaju crème de la crème. To je slučaj i sa novim ponosom u floti Viena tour. Autobus je opremljen mnogim sistemima aktivne i pasivne sigurnosti ali svakako možemo istaći BAS (Brake Assist), staničnu kočnicu sa automatskim prekidanjem, Voith hidrodinamički retarder, Elektronski sistem kontrole stabilnosti (ESP) sa ASR, sistem za spuštanje visine vozila automatski pri većim brzinama i svjetlosni senzor za kišu. Ponudu zaokružuje sistem ABA 3 (Active Brake Assist) + ACC (Adaptive Cruise Control), LDW sistem za upozorenje na kretanje u kolovoznoj traci uz nezaobilazan protivpožarni alarm sistem sa nadgledanjem motornog prostora.

Atraktivan vanjski izgled dodatno naglašavaju LED dnevna svjetla u kombinaciji sa ugaonim svjetlima. Uz spomenuti senzor za kišu, dodatni brisači u gornjem dijelu vjetrobrana će svakako olakšati vozačima vožnju u kišnim i sniježnim uslovima vožnje. Ovaj model ima dužinu od 13,11 metara što znači da je idealan za nešto veći broj sjedišta u unutrašnjosti, ali i da ima povećan prtljažni prostor zahvaljujući međuosovinskom rastojanu od 6,91 metar. Poklopci prtljažnika su sa horizontalnim otvaranjem uz svjetlo i tepih u prtljažnom prostoru. Projektovani kapacitet prtljažnog prostora je 12,1 m³, međutim ovo vozilo ima dodatno produženje tog prostora iza zadnjih osovina te dodatni prtljažni prostor iznad pogonske osovine tako da taj broj ide i značajno više.

Atraktivan vanjski dizajn se nastavlja i u unutrašnjosti, pa sve Setre s pravom nose nadimak Kraljica, jer je unutrašnjost zaista na kraljevskom nivou. Vozačevim prostorom dominira multifunkcionalni volan koji je obložen kožom uz veliko udobno vozačevo sjedište. Zahvaljujući panoramskoj kameri slika se može prebaciti na video monitor u putničkom prostoru što će se svakako svidjeti putnicima tokom putovanja kroz živopisne predjele. Ipak, to nije jedina kamera u vozilu, pošto se tu nalaze još i kamera za praćenje centralnog ulaza te kamera za vožnju unazad. Sjedišta vozača i suvozača imaju ponosni logo Setra, a za lakši posao i najave tu su i posebni mikrofon za vozača i suvozača.

Unutrašnjost ima full LED rasvjetu zajedno sa galerijama za ručni prtljag, a možemo istaći i da vozilo posjeduje sef, koji se nalazi u stepenici kod vozača. Vozilo, osim vozača i dva suvozačka mjesta, može primiti ukupno 53 putnika. Sjedišta su Setra Voyage sa prelijepim plavim dijelovima u kombinaciji tkanine i kože. Naravno pošto se radi o turističkoj izvedbi, sva su sjedišta sa sigurnosnim pojasevima, opcijom obaranja naslona, stolićima sa držačima za čaše, mrežicama za lične stvari te naslonjačima za noge.

Putnicima će na raspolaganju biti i frižider koji se nalazi u prednjem dijelu, toalet sa vodenim ispiranjem i kuhinja kod drugih vrata sa kafe mašinom i sudoperom. Za potpuni audio/video ugođaj pobrinuće se Multimedia Sistem CMS, sa MP3 i DVD playerom, satelitskom navigacijom, daljinskim komandovanjem, USB utičnicom i AUX priključkom. Sadržaj iz tog sistema će se reproducirati na dva LCD video monitor od 19 inča, od kojih se prvi nalazi u prednjem dijelu vozila i koji je električno preklopiv, a drugi se nalazi u srednjem dijelu vozila kod drugih vrata i on je fiksno postavljen.

Zahvaljujemo se Mirjani Ristanić, predstavnici Evo Busa, na slikama i informacijama bez kojih ovaj članak ne bi bio moguć, a kompaniji Viena tour želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novom Snježnom kraljicom!