Naslovnica Novosti Bolzano naručio 12 Solarisa na vodik

Bolzano naručio 12 Solarisa na vodik

884
0
PODIJELI

Italijanski grad Bolzano prvi je naručio autobuse Solaris Urbino 12 hydrogen. Dvanaest Solarisovih autobusa na vodik će pratiti prošlogodišnju isporuku električnih autobusa. Ugovor potpisan prilikom narudžbe uključuje osmogodišnji paket usluga i održavanja.

SASA Bolzano će biti prvi kupac koji će dobiti najnoviji model iz Solarisa – Urbino 12 hydrogen. Energija uskladištena u vodiku se direktno dovodi u pogonsku liniju vozila. Tehnologija vodika koja se koristi za proizvodnju električne energije omogućit će autobusima da prelaze čak i veće udaljenosti potpuno bez emisija.

“Bolzano snažno investira u moderan i čist javni prevoz. Veoma sam sretan što Solaris može biti dio toga i što isporučujemo naše najnovije tehnologije bez emisija. SASA već ima naše Urbino električne autobuse. Sada Solaris i Bolzano prelaze na vodik”, kazao je Petros Spinaris, zamjenik direktora Solaris Bus & Coach S.A.

Vozila će biti opremljena vrhunskim baterijama gorivnih ćelija (60 kW) i Solaris High Power baterijama. Baterija će biti napunjena energijom iz vodika i putem regenerativnog kočenja, mada je također moguće napuniti je pomoću utičnice. Dopunski pogon je osovina sa integrisanim elektromotorima (2 x 125 kW). Da bi se potrošnja energije maksimalno smanjila, vozilo će imati sistem kontrole klime sa CO₂ toplotnom pumpom koja će omogućiti korištenje otpadne toplote iz gorivne ćelije.

U gorivnoj ćeliji sa vodikom, električna energija se generiše u procesu koji se naziva obrnuta elektroliza i zatim se prenosi direktno na pogonsku liniju. Jedini proizvodi hemijske reakcije koji se pojavljuju u gorivnoj ćeliji su toplota i para. Prema tome, vozilo ne proizvodi nikakve štetne supstance. Vodik se skladišti u kompozitnim krovnim spremnicima. Zahvaljujući upotrebi napredne tehnologije, autobus će moći da pokrije do 350 km na jednom punjenju.

Dio ugovora je i obuka za vozače i radionice, s posebnim naglaskom na sigurnosne aspekte korištenja i servisiranja vozila na vodik.