Naslovnica Novosti Velika potražnja za efikasnim Volvo hibridnim autobusima

Velika potražnja za efikasnim Volvo hibridnim autobusima

863
0
PODIJELI

Velika Britanija, Španija i Belgija su na vrhu prošlogodišnje statistike prodaje Volvo hibridnih autobusa. Ovi hibridni modeli, koji su do 39% ekonomičniji od odgovarajućih dizel autobusa, od 2010. godine bilježe prodaju i narudžbe više od 4000 jedinica od kupaca u 23 zemlje.

Volvo hibridni autobusi su ono što se naziva puni-hibridi, što znači da oni rade u potpunosti bez emisije izduvnih gasova, pokreću se električnom energijom iz stanja mirovanja do 20 km/h, kao i kada je autobus zaustavljen na autobuskoj stanici. Iznad te brzine, pogon je obezbjeđen malim dizelskim motorom. Potrošnja goriva i emisije CO2 su do 39% niže nego kod usporedivih dizelskih autobusa.

Za razliku od plug-in hibrida i potpuno električnih autobusa, Volvo hibridni autobusi ne zahtijevaju posebnu infrastrukturu. Njihove baterije se pune u vozilu koristeći energiju generiranu kočenjem motora. To znači da se hibridni autobusi mogu koristiti na bilo kojoj autobuskoj trasi, kako u unutrašnjosti grada, tako i u predgrađu. Sa stanovišta kapaciteta također nudi značajnu fleksibilnost. Volvo hibridni autobusi su dostupni u konvencionalnoj 12-metarskoj konfiguraciji te kao zglobni i kao dvospratni.

“U isto vrijeme kada se povećava prodaja električnih hibrida i električnih autobusa, vidimo i dalje stabilnu potražnju za našim hibridnim modelima. Kombinacija električnog pogona na malim brzinama i na autobuskim stajalištima, dobra energetska efikasnost i značajna fleksibilnost čine ih posebno atraktivnom alternativom za male i velike gradove”, izjavila je Marie Carlsson, direktorica odjela za evropsku mobilnost u Volvo Buses.

Najveće jedinstveno tržište za hibridne Volvo autobuse je Velika Britanija, koja čini skoro polovinu ukupne prodaje. Tokom proteklih nekoliko godina, potražnja se značajno povećala u nekoliko zemalja, posebno u Belgiji i Španiji. Kupci na španskom tržištu investirali su u ukupno više od 300 hibridnih autobusa iz Volva, od čega samo 120 u prošloj godini. U Švedskoj je Volvo Buses prodao više od 200 hibridnih autobusa u gradove kao što su Gothenburg, Sundsvall, Nässjö, Värnamo i Kungsbacka.

Od 1. januara 2018. do 1. aprila 2019. godine broj prodatih i naručenih hibridnih autobusa iznosio je 817 jedinica.

Volvo raspon elektrificiranih autobusa
Hibridni autobusi: Volvo 7900 Hybrid, zglobni Volvo 7900 Hybrid, dvospratni Volvo Hybrid. Hibridni autobusi napajaju se električnom energijom iz stanja mirovanja i kada se nalaze na autobuskoj stanici, a inače ih pogoni dizel motor. Hibridni autobusi opremljeni su baterijama i električnim motorom te malim dizel motorom. Baterije se pune tokom kočenja motorom, a autobus ne zahtjeva infrastrukturu za punjenje. Do 39% je energetski učinkovitiji od odgovarajućeg dizelskog autobusa.

Električni hibridi: Volvo 7900 Electric Hybrid, Volvo Electric Hybrid Double Decker (B5LHC). Električni hibridni autobusi se napajaju električnom energijom za veći dio puta. Opremljen je baterijama, električnim motorom te malim dizel motorom. Baterije se pune i tokom kočenja motorom i preko brzog punjenja na bilo kom dijelu linije. Do 60% je energetski učinkovitiji od odgovarajućeg dizelskog autobusa.

Električni autobusi: Volvo 7900 Electric. Električni autobusi u potpunosti pogonjeni strujom. Ovi autobusi imaju snažane baterije i električni motor. Baterije se pune preko kočenja motorom i brzim punjenjem na bilo kom dijelu linije ili preko CCS kabla u garažama. Do 80% je energetski učinkovitiji od odgovarajućeg dizelskog autobusa.