Naslovnica Novosti Grad Kutno naručio električne Solaris autobuse

Grad Kutno naručio električne Solaris autobuse

860
0
PODIJELI

U gradskoj vijećnici grada Kutno, predstavnici Solaris Bus & Coach S.A. i Jacek Boczkaja ispred gradske uprave potpisali su ugovor o isporuci šest električnih autobusa Solaris Urbino 12. Ugovor vrijednosti oko 3,3 miliona eura će se obaviti u dvije tranše sa po tri autobusa. Prvi autobusi s nultom emisijom ispušnih plinova će stići u Kutno u martu 2020., a preostala tri u augustu 2020. godine.

Kutno je naručio šest modernih električnih autobusa bez štetnih emisija proizvođača Solaris. Za pogon je zadužen elektro motor od 160 kW, a energija potrebna za pogon vozila bit će pohranjena u Solaris High Power baterijama kapaciteta 116 kWh. Vozila će biti prilagođena punjenju preko priključka, kao i brzom punjenju u OppCharge standardima – pomoću obrnutog pantografa spuštenog iz stanice za punjenje na kontaktne šine na krovu.

Vozila koja je naručila kompanija MZK Kutno će biti opremljena nizom komponenti koje će rezultirati poboljšanjem udobnosti putovanja i sigurnosti putnika. Među ovim elementima mogu se računati: klima uređaj za cijeli putnički prostor, sistem video nadzora, energetski efikasna LED rasvjeta i USB punjači za mobilne uređaje instalirani na rukohvatima. Ni električnim autobusima iz Bolechowa neće nedostajati sistem za otkrivanje i gašenje požara. U skladu sa narudžbom kabine vozača će biti zatvorene, što je rješenje koje povećava sigurnost vozača vozila.

Zahvaljujući ugovoru koji je potpisan sa Solarisom, Kutno će postati 19. grad u Poljskoj koji će imati vlastite električne autobuse. Sve u svemu, 62 grada širom Evrope imaju električne Solaris autobuse sa nultom emisijom i koji su sveukupno zajedno premašili 14 miliona uspješno pređenih kilometara.