Naslovnica Novosti Dragan Ibišević: Najbolji evropski vozač gradskih autobusa

Dragan Ibišević: Najbolji evropski vozač gradskih autobusa

1141
0
PODIJELI

Vozač riječkog Autotroleja Dragan Ibišević osvojio je prvo mjesto u eko vožnji i vožnji spretnosti, u konkurenciji 28 evropskih vozača, na takmičenju održanom u češkom gradiću Vysoke Myto, u organizaciji proizvođača autobusa Iveco.

Ibišević, za volanom riječkih gradskih autobusa već 24 godine, prethodno je prošle godine pobijedio u takmičenju u eko vožnji, održanom u Autotroleju, pri čemu su vozači imali zadatak preći zadanu dionicu ceste uz što manju potrošnju goriva. Nakon preliminarnog natjecanja, Ibišević je izabran kao jedan od hrvatskih predstavnika za takmičenje u Češkoj, gdje je pokazao da, osim štedljivo, zna voziti i itekako spretno.

“Cijeli svoj radni vijek proveo sam za volanom autobusa Autotroleja i ovo mi je veliko priznanje za moj dosadašnji rad, kao i poticaj za budućnost. Takmičenje je bilo vrlo zahtjevno, nastupilo je nas 28 vozača iz deset zemalja, a u finalu se ispitivala vožnja spretnosti. Radi se o vožnji na poligonu dužine oko 800 metara, na kojemu su postavljene brojne prepreke i zadaci koje valja odraditi u što kraćem vremenu i što preciznije. Bila je tu slalom vožnja, izbjegavanje prepreka na cesti, precizna vožnja unazad te slalom vožnja po mokroj podlozi. Pri svemu tome mora se voziti, da tako, kažem, glatko, na način koji ne bi ugrožavao sigurnost putnika u vozilu. A to se mjeri tako da je u autobusu postavljena čaša s vodom koja se ne smije preliti”, kazao je Ibišević.

Pitamo ga je li se posebno pripremao za natjecanje u Češkoj, na što nam je odgovorio: “Nisam. Dvadeset i četiri godine vožnje autobusom po riječkim ulicama sasvim su dovoljna priprema. Drago mi je da sam osvojio ovu titulu ne samo zbog sebe, nego i svih kolega, kao i zbog Autotroleja.”

Spretnom vozaču na osvojenoj tituli čestitao je i direktor gradskog javnog prijevoznika Alberto Kontuš. “Izuzetno mi je drago što je upravo naš vozač osvojio ovu vrijednu nagradu iz eko vožnje, tim više što je riječ o vozaču koji pune 24 godine, odnosno cijeli svoj radni vijek, radi u našoj firmi.Također, ova nagrada je dokaz da u Autotroleju rade kvalitetni i stručni vozači, što ujedno znači i da su naši putnici tokom vožnje u sigurnim rukama.Ovim putem čestitam vozaču Draganu Ibiševiću, a od strane Autotroleja bit će i prigodno nagrađen” kazao je Kontuš.

izvor:novilist.hr