Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Elany Žepče vlasnik prve troosovinske VDL Future u BiH!

EKSKLUZIVNO: Elany Žepče vlasnik prve troosovinske VDL Future u BiH!

3367
0
PODIJELI

Nakon što su u februaru iznenadili sa kupovinom Neoplan Cityliner N1218 HDL, koji je trenutno najmlađi Cityliner ove generacije u BiH, kompanija Elany iz Žepča je ponovo iznenadila bh. autobusku javnost sa nabavkom još jednog fenomenalnog vozila – VDL Future FHD2-148.

Kompanija Elany je osnovana 2005. godine u Žepču i primarni fokus kompanije je bio cestovni prevoz robe. S tim u vezi kompanija je uglavnom bila okrenuta kamionima i poluprikolicama te imaju vozni park koji broji ukupno devet šlepera. Ipak, početkom godine, kompanije malo mijenja kurs pa se pored prevoza roba i tereta posao proširio i na prevoz putnika. Na naše pitanje zbog čega su se okrenuli i prevozu putnika, vlasnik kompanije Eldin Huseinagić nam je odgovorio da je vremenom došlo do zasićenja u prevozu sa šleperima, kao i da je veliki broj prilično nelojalne konkurencije značajno oborio cijene prevoza robe, tako da su se oni okrenuli i nekim drugim opcijama. “Doduše, pored kamiona, odvijek mi je bila želja imati i bar jedan autobus. Rezultat svega toga je bila nabavka troosovinskog Neoplan Citylinera koji je napravio jedan pozitivan šok i rezultati su odmah bili pozitivni”, počeo je priču gospodin Huseinagić.

Zahvaljujući njemu, posao je počeo da se širi i poziva je bilo sve više. “Nakon par mjeseci bili smo pozitivno iznenađeni sa obimom posla kojeg smo obavili sa autobusom. Također, počeli smo sve više i više poziva za prevoz da odbijamo pošto nismo mogli stići na sve zahtjeve sa jednim autobusom. Onda smo počeli razmišljati i o nabavci drugog autobusa. S obzirom da je interes za našeg Citylinera koji ima 56 putničkih sjedišta bio veliki, odlučili smo se ponovo za vozilo velikog kapaciteta”, objasnio je Huseinagić i nastavio: “U to doba smo bili i na promociji VDL autobusa koja je održana u Sarajevu. Tu smo imali priliku da vidimo i probamo vozilo iz prve ruke i bili smo pozitivno iznenađeni. Posebno fascinantna je bila činjenica da imaju ogroman putnički kapacitet kao i da je dosta ekonomičan na potrošnji i održavanju. Pošto su smo u prevoz putnika relativno nova kompanija i nemamo još uvijek tolike resurse, nismo mogli ići na nabavku novog VDL autobusa pa smo se okrenuli nabavci rabljenog. Ponovo smo bili pozitivno iznenađeni kad smo vidjeli da su cijene u odnosu na godinu proizvodnje jako dobre, tako da nije bilo sumnje čime ćemo proširiti vozni park. I evo ga, rezultat svega toga je pred nama.”

VDL je holandski proizvođač autobusa premium klase, što svakako donosi višestruke koristi i prednosti kako putnicima, tako vozačima, i samim prevoznicima. Inovativna rješenja koja se primjenjuju na VDL autobusima su donijela brojna priznanja i nagrade od kojih su svakako najbitnije Coach of the Year za gradski model Citea i Bus of the Year za model Futura.

Prinova je 2013. godina i radi se o najdužoj dostupnoj verziji modela Futura. Njena dužina je skoro 15 metara i pokreće je DAF motor snage 460 KS i ispunjava Euro 5 norme ispušnih gasova. Iako je Centrotrans iz Sarajeva prvi koji je imao VDL Future najnovije generacije, kompanija Elany je prva koja ima ovaj model u izvedbi na tri osovine. Vrijedi spomenuti da ova izvedba nudi odličan prtljažni kapacitet, koji je dodatno proširen sa pretincima iznad zadnjih osovina.

Na ulazu u vozilo ističe se radni prostor vozača sa kožnim sjedištem vozača u bež boji. Vozilo je opremljeno sa ZF AS-Tronic mjenjačem te svim potrebnim sigurnosnim sistema i ostalom opremom koja će vozačima olakšati vožnju. Također, iza drugih vrata za potrebe odmora vozačke posade ima i krevet sa grijanjem i klimom.

Osim vozača i suvozača, u unutrašnjost se može smjestiti čak 65 putnika, što je kapacitet s kojim se malo ko može pohvaliti u BiH, a da se ne radi o dvospratnom vozilu. Putnici će uživati u VDL sjedištima koja imaju opciju pomjeranja prema hodniku, oborivi naslon, preklopne naslone za ruke i noge te stoliće.

Sigurnosni pojasevi na svakom sjedištu su već odavno standard. Pod je urađen u imitaciji parketa. Pored standardnog frižidera u prednjem dijelu vozila kapaciteta 56 litara, putnici će na raspolaganju imati i dodatni frižider kapaciteta 42 litra koji se nalazi na toaletu. Pored dodatnog frižidera se nalazi i slavina sa sudoperom. Putnicima će na raspolaganju biti i Spheros sistemi klime i grijanja, toalet te Bosch audio/video sistem sa dva 19-inčna monitora.

Gospodinu Huseinagiću i kompaniji Elany želimo puno puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!