Naslovnica Novosti Još električnih VDL Citea stiže u Münster

Još električnih VDL Citea stiže u Münster

785
0
PODIJELI

Stadtwerke Münster iz Njemačke je dodao još jednu, četvrtu po redu, narudžbu za električne VDL Citea autobuse. Za holandskog proizvođača je ovo četvrti poziv iz ovog grada, a ovog puta se radi o četiri VDL Citea SLFA-180 Electric autobusa. Vozila će biti puštena u rad na liniji 11 u Münsteru u prvoj polovini 2020. godine i zamijenit će neke od dizelskih autobusa koji se trenutno koriste na ovoj liniji.

VDL Bus & Coach je ponosan na ovu narudžbu, posebno zato što još jednom potvrđuje povjerenje Stadtwerke Münster u VDL Bus & Coach. Svakodnevno korištenje postojećih VDL električnih autobusa je ovu kompaniju ubjedilo za novu narudžbu električnih autobusa sa VDL Bus & Coach znakom.

Nakon isporuke tri lagane Citee LLE 2013. godine, Stadtwerke Münster je 2015. godine naručio prve nove električne Citee za svoje linije. Ova narudžba za pet Citea SLF-120 Electric bila je, zajedno sa osam VDL Citea SLFA-181 Electric za Köln, prva narudžba za električne VDL autobuse u Njemačkoj. Za VDL Bus & Coach ovo je također bila jedna od prvih isporuka električnih autobusa u Evropi. Tokom 2017. godine VDL Bus & Coach isporučio je dodatnih pet VDL Citea SLF-120 Electric u Münster. Treća narudžba je bila za dvije VDL Citee SLF-120 Electric koje će biti pušten u rad početkom jula. Uspjeh električnih autobusa u Münsteru potvrđen je ovom četvrtom narudžbom. Kada se u prvoj polovini 2020. godine završi isporuka, Münster će u radu imati ukupno 16 električnih autobusa, sve iz VDL Bus & Coach.

Četiri novonaručene VDL Citee SLFA-180 Electric će raditi na liniji 11 u Münsteru. Ova 15-kilometarska linija vodi od okruga Gievenbeck preko centra grada do rezidencijalnog područja Mondstraße. Stanica za brzo punjenje se pravi na stanici Dieckmannstraße u okrugu Gievenbeck. Vozila imaju konfiguraciju vrata 2-2-2-0 i ukupnog su kapaciteta 45 + 8 + 1 sjedišta i 72 mjesta za stajanje. Niskopodna konstrukcija na ulaznim i izlaznim vratima čini autobuse lako pristupačnim za korisnike invalidskih kolica i putnike sa kolicima za bebe. Ova četiri nova električna VDL Citea autobusa za Stadtwerke Münster biće opremljeni pantografom smještenim iznad prednje osovine. Vozila će biti opremljena i sa baterijom velikog kapaciteta od 288 kWh.

Stadtwerke Münster snabdijeva svoje kupce električnom energijom, prirodnim plinom, daljinskim grijanjem i pitkom vodom. Osim toga, prevozi više od 45 miliona putnika godišnje na 22 autobuske linije u gradu. Kao komunalno preduzeće, Stadtwerke Münster je odgovoran za dobar kvalitet zraka u Münsteru. Elektrifikacija autobusa je stoga sastavni dio klimatskog koncepta za ovaj grad.