Naslovnica Novosti Irizar isporučuje 33 električna vozila

Irizar isporučuje 33 električna vozila

825
0
PODIJELI

Irizar je dobio narudžbe od madridskog operatera javnog prevoza EMT za 20 električnih ie autobusa i od Vitoria-Gasteiz za 7 ie zglobnih trambusa te 6 ie solo trambusa. Za Madrid je ovo druga velika narudžba Irizar vozila pošto je EMT naručio prošle godine 15 autobusa Irizar sa nultom emisijom, a za Vitoriju-Gasteiz je ovo prva Irizar narudžba.

Trambusi za Vitoria-Gasteiz će biti u dužini 18 metara (zglobni) i 12 metara (solo) i imat će odgovarajuće sisteme električnog punjenja i održavanje. Ukupno 13 Irizar ie trambusa će se koristiti na prvoj kompletnoj električnoj liniji bez emisija u gradu i dio je projekta Smart Electric Bus (BEI). Irizar sarađuje sa građevinskom kompanijom Yarritu i LKS, koja će izvoditi inženjering, građevinske radove, signalizaciju, komunikacije i sl. Ugovor uključuje i instalaciju interoperabilnih punjača za pantograf na dvije stanice duž trase, što će omogućiti vozilima da se napune u roku od 4 minuta. Irizar će također biti odgovoran za održavanje.

Električni autobusi ie za EMT Madrid su druge generacije i imat će učinkovitije baterije za brže punjenje. Kompletno vozilo je u potpunosti razvijeno i proizvedeno od strane Irizara, uključujući sve sisteme i baterije. U garažama će biti instalirani pametni sistemi punjenja, razvijeni i isporučeni od strane kompanije Irizar. Prva vozila će biti isporučena u ljeto sljedeće godine.

Osim Španije, Irizar je aktivan i u francuskom gradu Amien, gdje sprovodi projekt “ključ u ruke”, sa infrastrukturom za brzo punjenje. Tamo je u rad pušteno ukupno 43 električna Irizar ie trambusa sa nultom emisijom. Hector Olabegogeaskoetxea, direktor Irizar e-mobile: “Amien je naš prvi projekat ove veličine za sisteme dizajna, proizvodnje i punjenja, koji će nesumnjivo poslužiti kao uzor za buduće projekte.” U septembru će Irizar pokrenuti dva projekta u Aix enu Provence sa 16 jedinica električnih 12-metarskih trambusa i u Bayonne sa 10 jedinica električnih zglobnih ie trambusa dužine 18 metara.