Naslovnica Prevoznici Volvo predstavio novi zglobni električni autobus

Volvo predstavio novi zglobni električni autobus

1132
0
PODIJELI

Volvo Buses je proširo svoju ponudu elektrificiranih autobusa sa potpuno električnim zglobnim autobusom, koji ima tih rad, veliki putnički kapacitet i nema štetnih emisija – zglobni Volvo 7900 Electric. Kompanija sada ima sveobuhvatnu ponudu elektrificiranih vozila sa hibridnim autobusima, električnim hibridnim autobusima i potpuno električnim autobusima za različite potrebe velikog broja gradova.Na manifestaciji o javnom prevozu UITP, koji se ove godine održao u Štokholmu od 9. do 12. juna, Volvo Buses je najavio uvođenje ove jeseni potpuno električnog zglobnog autobusa s prostorom za do 150 putnika. Novi zglobni autobus se zasniva na prototipovima koji su od juna 2018. godine sprovedeni u testnim operacijama na visokofrekventnoj liniji 16 u Geteborgu, u Švedskoj. Dva konceptna autobusa su do sada radila 4500 sati i prešla više od 62.000 kilometara, uz odličan radni učinak.

Zglobni Volvo 7900 Electric u komercijalnoj konfiguraciji biće dostupan u dvije dužine – 18 i 18,7 metara – i dizajniran da zadovolji visoke zahtjeve za kapacitetom, komforom i saobraćajnim informacijama, dok u isto vrijeme nudi efikasan protok putnika. Baterije će biti punjene tokom vožnje sistemom brzog punjenja na kraju linije i preko noćnog punjenja u skladištu koristeći CCS. Zglobni Volvo 7900 Electric će biti predstavljen široj javnosti na izložbi Busworld u Briselu u oktobru.

Električni autobusi su kamen temeljac sljedeće generacije javnog prevoza, kako je na kongresu UITP-a otkrio Håkan Agnevall, predsjednik Volvo Buses. “Prelaz na održivi javni prevoz odvija se u gradovima širom svijeta. Sa tihim, nultim emisijama električnim autobusima opremljenim naprednim sigurnosnim sistemima, možemo pomoći gradovima u rješavanju problema sa emisijama, bukom, zagušenjima i saobraćajnim nesrećama kako bismo postali ono što zovemo Nulti gradovi (Zero cities). U ovom kontekstu naš novi električni zglobni autobus visokog kapaciteta je veoma važan alat”, rekao je Agnevall.

Volvo ponuda elektrificiranih autobusa
Hibridni autobusi: Volvo 7900 Hybrid, Volvo 7900 Hybrid zglobni, Volvo Hybrid dvospratni. Do 39% je energetski učinkovitiji od odgovarajućeg dizelskog autobusa.

Električni hibridi (plug-in hibridi): Volvo 7900 Electric Hybrid, Volvo Electric Hybrid Double Decker (B5LHC). Do 60% je energetski učinkovitiji od odgovarajućeg dizelskog autobusa.

Električni autobusi: Volvo 7900 Electric. Do 80% je energetski učinkovitiji od odgovarajućeg dizelskog autobusa. Zglobni Volvo 7900 Electric će biti predstavljen u jesen 2019. godine.