Naslovnica Novosti Otokar predstavio električni Kent

Otokar predstavio električni Kent

1150
0
PODIJELI

Otokar je na manifestaciji o javnom prevozu UITP koja je održana u Štokholmu prvi put predstavio svoj električni autobus. Predstavljeni model i čast da bude prvi Otokarov električni autobus je e-Kent C. U Evropi i svijetu je naglašena hitna potreba za inicijativama poboljšanja upravljanja zagađenjem u prevozu. “U gradovima, konstantan rast stanovništva neumitno je doveo do povećanja zagušenja puteva i njegove posljedice: zagađenja i emisije buke, sa njihovim štetnim uticajem na klimu i kvalitet života. Razvoj efikasnog gradskog saobraćajnog sistema koji poštuje životnu sredinu postaje prioritet. Suočavajući se s tim izazovima, razvoj rješenja za električna vozila nudi stvarne izglede, a napredak u tehnologiji se ubrzava. Otokar je odlučio odgovoriti na ovaj izazov pokretanjem potpuno nove električne generacije gradskog autobusa: e-Kent C. Otokar već duže vrijeme radi na vozilima na alternativna goriva. U Turskoj smo lansirali prvi hibridni autobus 2007. godine i prvi električni midibus u 2012. godini. Uprkos ograničenoj javnoj finansijskoj podršci za stvaranje potražnje u to vrijeme, Doruk Electra je testirana od strane nekoliko javnih operatera u Turskoj i poboljšala naše znanje i tehnologiju. Otokar je radio i na 12-metarskim CNG autobusima, kojih ima na evropskim tržištima, kao što je Španija. Sada smo sretni i ponosni što možemo predstaviti e-Kent C, novi 12-metarski električni gradski autobus Otokara. Otokar se čvrsto usredotočuje na budućnost, nudeći transportno rješenje koje doprinosi održivom razvoju gradova i pomaže u poboljšanju kvalitete života njihovih stanovnika. Vjerujemo da će e-Kent C biti jedan od vodećih izbora evropskih operatera, koji svakim danom sve više brinu o pitanjima okoliša”, izjavio je na promociji Ali Murat Atlas, generalni direktor Otokar Europe.

Autobusi e-Kent C će biti dostupni od 2020. godine u Evropi. Otokar je već počeo sudjelovati na tenderima i davati ponude za ova vozila. Sa svojim električnim pogonom na osovinama, e-Kent C ima maksimalnu snagu od 250 kW i maksimalni obrtni moment od 22.000 Nm. Ovaj snažan pogon posebno je pogodan za linije koje uključuju izazovnu urbanu topografiju.

Baterije su postavljene na krov, a standardna verzija e-KENT C opremljena je sa četiri modula, svaki sa sedam litijum-jonskih baterija visokih performansi, pružajući ukupni kapacitet od 300 kWh/h. Aktivirane od strane upravljačke jedinice, baterijama se može sigurno upravljati u širokom rasponu temperatura. Efikasno direktno hlađenje tekućinom optimizira njihov životni vijek. Režim punjenja u garaži nudi prednost punog punjenja za četiri sata, bez potrebe za infrastrukturom duž linije i autonomiju do 300 kilometara.

Novo vozilo nudi i novu udobnost u vožnji. Pametna kontrolna tabla sa digitalnim centralnim ekranom pruža jednostavnost upotrebe i ergonomiju kontrolnog centra vozaču e-Kent C. Na ovaj način, vozač ima preglednu instrument tablu na kojoj vidi sve ključne informacije o vozilu i njegovim performansama. e-Kent C je opremljen video bočnim retrovizorima koji sprječavaju mrtvi ugao za bolju vidljivost vozača.

Regenerativno kočenje je jedna od izuzetnih tehnologija e-Kent C. Baterije se na ovaj način pune svaki put kada se aktiviraju kočnice, što znači da na ukupnom nivou ovaj način puni baterije 15% do 20%. Otokar također želi doprinijeti smanjenju buke. Tih, nečujan rad motora omogućava opuštajuće putovanje za putnike i miran grad za stanovnike.

Elegantan i moderan, e-Kent C privlači i svojoj estetikom. Putnici će biti oduševljeni otkrivanjem dinamičnih linija i udobnog interijera. Otokar predlaže novi način putovanja sa svojim prijatnim prostorom za putnike: veliko ostakljenje za bolji pogled i prirodno svjetlo, široki hodnik, bez uobičajenog motornog prostora u zadnjem dijelu vozila.

Sa novim vozilom, Otokar je predstavio i novi naziv «electricDRIVE». Njega će od sada nositi sva vozila ovog brenda koja koriste 100% električni pogon i tehnologiju, bez štetnih utjecaja za putnike, okoliš i klimu.