Naslovnica Novosti BYD isporučio električnu flotu Mesini

BYD isporučio električnu flotu Mesini

840
0
PODIJELI

BYD je u krajem maja isporučio flotu od 16 čistih električnih eBusa dužine 8,7 metara prevozniku Azienda Trasporti Di Messina (ATM), u južnom italijanskom gradu Mesina na Siciliji. Zvanična predaja kompletne električne flote održana je u petak 31. maja na čuvenom trgu Piazza del Duomo. Ovaj dođajaj predstavlja kulminaciju značajnog programa isporuke za BYD, jer snabdjeva ATM sa drugom najvećom flotom električnih midibusa sa nultom emisijom u Italiji, pošto se najveća nalazi u Torinu i čini je 28 BYD eBuseva. BYD je sada osigurao preko 50% ukupnog tržišta električnih autobusa u Italiji.

Ova isporuka je posljednja u nizu značajnih prodajnih uspjeha koju je BYD nedavno postigao sa glavnim lokalnim vlastima širom Evrope, uključujući pružaoce usluga u Madridu, Valenciji, Badajozu i Badaloni u Španiji, Coimbri u Portugalu i tekućim isporukama širom Skandinavije. Mesina također označava važnu geografsku prekretnicu za BYD u Evropi, pošto se sada BYD eBusevi vide na cijeloj dužini i širini evropskog kontinenta.

Nova BYD flota ATM-a predstavlja prvu eBus flotu za otok Siciliju. Lokalni prevoznik u Mesini ima i najveći postotak električnih autobusa (15% od ukupnog broja) u bilo kojoj floti javnog prevoza u Italiji. Značajno je i to da su se sredstva za kupovinu nove flote BYD eBuseva došlo preko državnog finansiranja i to direktno preko opštine Mesina. “Upotreba električnih autobusa”, rekao je savjetnik za transport i zamjenik gradonačelnika, Salvatore Mondello, “smanjuje zagađenje i promiče održivu mobilnost. Ponosni smo što Mesina postaje jedan od vodećih gradova sa ove tačke gledišta. Želimo da se i dalje fokusiramo na održivi i tehnološki napredni prevoz.”

Predsednik ATM-a, Giuseppe Campagna, se slažio izjavivši: “Bilo je neophodno doći do ove “zelene” prekretnice, koja je zatvorena u opštem kontekstu u evoluciji mobilnosti.” Isbrand Ho, generalni direktor kompanije BYD Europe, dodao je: “Ovo je svakako važan dan za BYD, ne samo zbog geografskog značaja Mesine već i zbog činjenice da se sada BYD eBusevi vide u službi širom Evrope – na sjeveru, jugu, istoku i zapadu. Vidimo sve veće prihvatanje čiste električne mobilnosti, ne samo od kompanija javnog prevoza, već, što je možda još važnije, od same javnosti – to su ljudi koji vode promjene. Veoma mi je drago što BYD ima i proizvode i infrastrukturu za punjenje kako bi zadovoljio zahtjeve kupaca i mi ćemo nastaviti sa našom predanošću da donesemo 100% prevoz bez emisija u evropske gradove.”