Naslovnica Novosti Karsan predstavio električni Atak sa BMW baterijama

Karsan predstavio električni Atak sa BMW baterijama

1028
0
PODIJELI

Nakon modela Jest, Karsan je objavio da će uskoro i model Atak biti dostupan u električnoj verziji sa baterijama. Turski proizvođač je u Minhenu predstavio varijantu čisto električnog 8-metarskog autobusa. Ključna karakteristika je tehnologija baterija – kao i Jest, Karsan Atak Electric je opremljen istim baterijama koje su od BMW-a i kojeg i sam BMW koristi na svojim putničkim automobilima. Ipak, različita situacija je ispod haube – dok je Jest Electric opremljen i BMW motorom, Atak se napaja centralnim motorom snage 230 kW od TM4 SUMO MD (Dana Incorporated).

Lansiranje Karsan Atak Electrica, koji je predstavljen na IAA Hannover 2018, dolazi tek nešto više od šest mjeseci nakon predstavljanja, opet u Minhenu, BMW-ovom rodnom gradu, Jest Electrica, koji se održao u novembru prošle godine. Pet baterijskih modula za ukupno 220 kWh omogućava Atak Electricu da pokrije, prema proizvođaču, 300 kilometara bez punjenja. Baterije garantuju nesmetan rad od četiri godine i 200.000 kilometara.

Kao što je već spomenuto, vozilo se pokreće centralnim električnim motorom PM (permanent magnet) TM4 SUMO MD. Vrijeme punjenja je kvantificirano od strane proizvođača na pet sati preko AC utikača ili tri sata s brzim punjenjem. Zahvaljujući regenerativnom kočionom sistemu koji omogućava oporavak energije, baterije se mogu samostalno napuniti do 25%. Prva demo vozila će put Evrope krenuti u augustu, kada počinje i serijska proizvodnja ovog modela.Sistem pogona nije jedina novost u Karsan Atak Electric. U stvari, prednja i zadnja strana su potpuno redizajnirane, a ističu se LED svjetla. U autobusu ima mjesta za 10.1-inčni ekran osjetljiv na dodir, 12.3-inčnu digitalnu instrument tablu, USB utičnice i Wi-Fi ruter. Kapacitet? Ukupno 52 putnika. 18 + 4 ili 22 + 4 su raspoloživi rasporedi sjedišta.

Prema riječima izvršnog direktora Karsana Okana Başa, 35 Jest Electrica je počelo da radi u nekim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Njemačku i Grčku. “Ponosni smo što možemo predstaviti Atak Electric koji se ističe i novim dizajnom, i koji je pionir u svojoj oblasti sa svojom autonomijom, tehnologijom i jedinstvenom veličinom. U saradnji sa BMW-om, koji je pionirski automobilski brend u pogledu tehnologija električnih vozila, proizvodimo električna rješenja za masovni transport putnika za cijeli svijet. Oduševljeni smo predstavljanjem Atak Electrica, pionira na tržištu sa svojim dugoročnim, jedinstvenim tehnologijama i dimenzijama te sa potpuno novim izgledom.” – završio je Baş.