Naslovnica Novosti Sedam novih VDL autobusa stiže u Polet

Sedam novih VDL autobusa stiže u Polet

979
0
PODIJELI

Vinkovački Polet uskoro bi na raspolaganju trebao imati sedam novih autobusa za gradske linije, koji su proizvedeni po najmodernijim normama i koji zadovoljavaju sve potrebe putnika, ali i visoke standarde kada je zaštita okoliša u pitanju. Prije par dana, direktor Poleta Mijat Kurtušić potpisao je ugovore o nabavci novih autobusa holandskog proizvođača VDL Bus & Coach s predstavnicima krapinske tvrtke Presečki grupa, koja je ekskluzivni uvoznik ovih vozila za Hrvatsku.

“Ukupna vrijednost projekta je nešto preko dva miliona eura, a većim dijelom je sufinancirana sredstvima iz Kohezijskog fonda i državnog budžeta. Na žalost, smanjuje se broj putnika u javnom prevozu, a novi autobusi koji pružaju udobnost, sigurnost i komfor mogli bi promijeniti navike građana našega grada. Novi vozni park pretpostavlja nabavku sedam novih vozila koja će značajno povećati kvalitetu i brzinu prevoza. Polet kao pružatelj usluge javnog prevoza, također želi ovim projektom omogućiti lakši prevoz osoba s invaliditetom, djece u kolicima, invalida i starijih osoba. Posebno bih naglasio činjenicu da svi ovi autobusi imaju motore norme Euro 6, što ukazuje na to da nam je i briga za okoliš na visokom mjestu prioriteta”, istaknuo Mijat Kurtušić.

Nabava novih autobusa od velikog je značaja za sve putnike u javnom gradskom prevozu i građane Vinkovaca, kao i za samog prevoznika, a projekat, čija je realizacija započela krajem 2017. godine, nastoji poboljšati usluge i uslove putovanja prevoznika te vratiti građane u autobuse. “Realizacijom ovoga projekta naši građani dobit će priliku voziti se u novim, modernim i što je najvažnije sigurnijim autobusima, koji će manje štetiti okolišu, ali i koji će manje trošiti i biti jeftiniji za održavanje. Na ovaj način i kompanija Polet će se dignuti na jedan viši nivo, jer nije mala stvar obnovit vozni park sa sedam novih voznih jedinica. Cilj nam je bio, a kojeg smo već i premašili, da 70 posto svih investicija u Vinkovcima bude financirano EU novcem. Ovo je dobar primjer kako doći do rezultata pa je važno da sve kompanije, sve naše institucije, pišu projekte i sudjeluju u povlačenju EU sredstava. To nije lako i zato bih još jednom pohvalio sve uposlenike Poleta, agencije VIA i svih onih koji su doprinijeli da se ovaj cilj ostvari”, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

U Vinkovce će stići sedam novih VDL Citea LLE-120. Ovaj model karakteriše ekološki prihvatljivi motori i izuzetno mala težina zahvaljujući laganom modularnom konceptu. Ovo rezultira odličnom potrošnjom goriva i malim troškovima održavanja. Težina praznog vozila od 12 metara je lakša za dvije tone u odnosu na konkurentske autobuse. Sve ovo za kupca znači maksimalni profit dobitka. Osim sigurnosti i udobnosti građana, novi autobusi trebali bi riješiti problem voznog parka Poleta, za koji je karakterističan veliki broj pređenih kilometara i stariji tipovi motora, koji ne zadovoljavaju norme Europske unije za smanjenom emisijom CO2 plinova.

izvor:novosti.hr/Presečki grupa