Naslovnica Novosti Centrotrans: Predstavljena nova MAN plinska flota

Centrotrans: Predstavljena nova MAN plinska flota

2346
0
PODIJELI

Godinu i po nakon što predstavili prvu plinsku flotu CNG autobusa, kompanija Centrotrans Sarajevo je predstavila i drugu. Za razliku od prve kada su bila isključivo vozila na CNG pogon, ova druga flota se sastoji od miksa CNG i LPG vozila. Sveukupno, na ulicama Sarajevo će se naći devet ekoloških MAN Lion's City autobusa, koji će zasigurno popraviti “krvnu” sliku Sarajeva tokom zimskih mjeseci.

Danas je predstavljeno šest vozila Lion's City G na LPG pogon (tečni naftni plin – Liquid Petroleum Gas). Svih šest vozila su 2010. godina i imaju EEV motore snage 200 kW tj. 260 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. Zanimljivo je da su kabine vozača potpuno ograđene, što će sigurno povećati zaštitu vozača tokom rada, pošto je do sada bilo par napada na vozače autobusa u Sarajevu. Sva vozila imaju četvera dvokrilna vrata što će ubrzati protok putnika. Kada govorimo o putnicima, ukupni kapacitet vozila je skoro 150 putnika od čega je 45 sjedišta. Osim što vozila prihvatljiva za okoliš, prihvatljiva su i za sve kategorije stanovništva zbog rampe na drugim vratima, tako da se i korisnici invalidskih i dječijih kolica mogu prevoziti novim MANovima bez problema.

Kroz vozilo je vidljivo dosta mjesta za stajanje uz odgovarajuće rukohvate kao i predviđeno mjesto za korisnike već spomenutih invalidskih i dječijih kolica. Još jedna stvar koja nije uobičajena za gradski prevoz u Sarajevu je i izvedba sjedišta. Naime, sjedišta anti-vandal plastična sa tapacirungom samo na sjedalu što će omogućiti jeftinije održavanje, ali i manje uništavanje inventara. Putnicima će na raspolaganju također biti sistem klime i grijanja, a vozač će imati svoju vlastitu klimu. Vozila imaju vanjske i unutrašnje linijske displeje, a sigurnost će povećati i četiri unutrašnje kamera za nadzor.

“Kompanija Centrotrans uložila je preko 400.000 KM za kupovinu zglobnih autobusa koji za pogon motora koristi naftni plin LPG. Naime, u skladu sa planom investicija, a s ciljem smanjenja štetnih izduvnih gasova koji negativno utječu na ekološku situaciju u Kantonu Sarajevo, a posebno u zimskom periodu, donijeta je odluka da se autobusi koji saobraćaju na gradskim linijama kontinuirano mijenjaju sa ekološki prihvatljivim vozilima.

Pokazalo se da su autobusi na plin, pored ekološke prihvatljivosti, moderniji, udobniji, imaju manji intenzitet buke. Riječ je o vrhunskim autobusima, branda MAN, a koji svojim kvalitetom i uslugama ispunjavaju europske standarde u javnom prijevozu putnika”, poručili su iz Centrotransa.

Osim danas predstavljenih šest zglobnih Lion's City G autobusa, odnedavno je u saobraćaju i tri solo MAN Lion's City autobusa. Nažalost, zbog gužve i ljetne sezone, oni su morali ranije krenuti sa radom, pa nisu bili na dašanjem predstavljanju. Sva tri solo vozila su kompletno ista sa identičnim paketima opreme. Radi se o klasičnim modernim niskopodnim gradskim autobusima koji su namjenjeni za prevoz svih kategorija stanovništva. Zahvaljujući rampi na drugim vratima, olakšan je ulaz i izlaz i putnicima sa otežanim kretanjem kao i korisnicima invalidskih i dječijih kolica, uz posebno obilježenja mjesta u vozilu za ove kategorije putnika.

Vozila su duga 12 metara i pogonjena su plinskim MAN Euro 5/EEV motorom snage 228 kW to jest 310 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. Vozila imaju pneumatike u dimenziji 275/70 R22.5, baš kao i zglobni autobusi. U unutrašnjost ukupno može stati 84 putnika bez vozača od čega je 33 mjesta za sjedenje. Pored spomenute rampe, vozila su opremljena još i sa displejima za liniju, mikrofonom za vozača, prostorom za oglašavanje i pripremom za ugradnju unutrašnjeg displeja.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Centrotrans Sarajevo želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!