Naslovnica Novosti 250 Iveco autobusa stiže u Obalu Slonovače

250 Iveco autobusa stiže u Obalu Slonovače

1090
0
PODIJELI

Nakon narudžbe 450 autobusa u januaru 2018. godine, Vlada Obale Slonovače i Abidjanska transportna kompanija SOTRA potvrdili su novu investiciju sa Ivecom za ukupan vozni park od preko 750 gradskih autobusa.

Abidjan, ekonomska prestonlica i najveći grad u Obali Slonovače, nastavlja da ulaže u jačanje svog sistema javnog prevoza, proširujući svoju flotu autobusa. Najnovija narudžba gradskih autobusa napravljena je sa kompanijom Iveco Bus, globalnim brendom autobusa CNH Industrial i liderom u segmentu autobusa na prirodni plin. Novi ugovor se sastoji od 200 Crossway Low Entry (LE) i 50 Crealis Natural Power (NP) 18-metarskih autobusa. Ova isporuka će obezbjediti Abidjanu najnovije tehnologije komprimovanog prirodnog gasa (CNG) i brzog prevoza autobusom (BRT). BRT je sistem javnog saobraćaja zasnovan na autobusima koji su dizajnirani da poboljšaju kapacitet i pouzdanost.

Potpis ove nove isporuke održan je 5. jula u prisustvu Amadou Konea, ministra saobraćaja Obale Slonovače, Meité Bouaké, direktora kompanije SOTRA, i Sylvaina Blaisea, šefa divizije Global Bus u CNH Industrial. Obala Slonovače je prva zemlja na afričkom kontinentu koja je naručila CNG autobuse visoke vrijednosti. Ovim izborom se koriste vozila sa niskim utjecajem na životnu sredinu, koja su ujedno i najidealnije i najodrživije rješenje za zemlju, s obzirom na značajne rezerve prirodnog gasa, kako na kopnu tako i na obali.Sa ovim najnovijim sporazumom, Iveco će u ovoj državi imati više od 750 gradskih autobusa, od kojih je 100 BRT aautobusa na CNG pogon. Pored svog vodećeg položaja u oblasti vozila na prirodni gas, Iveco Bus je takođe lider u BRT rješenjima. Kao rezultat toga, Abidjan je uložio u transformaciju strukture svog gradskog javnog tranzitnog sistema u BRT visokog kapaciteta.

Vozila na prirodni gas su efikasan odgovor na ekološke probleme i predstavljaju stvarno, zrelo i efikasno rješenje za masovni prevoz putnika. CNG vozila nude velike prednosti u smislu niskih troškova rada te smanjenja zagađenja i buke: emisija sitnih čestica se smanjuje na gotovo nulu, emisije dušikovog oksida za više od trećine, a nivo buke se smanjuje za polovinu.