Naslovnica Novosti Nova narudžba iz Berlina za Solaris električne autobuse

Nova narudžba iz Berlina za Solaris električne autobuse

859
0
PODIJELI

BVG, berlinski javni prevoznik, ponovo je izabrao vozila poljskog proizvođača Solaris. Prema novopotpisanom ugovoru, do kraja 2020. godine u Berlin će biti isporučeno 90 električnih autobusa bez štetnih emisija dužine 12 metara. Ovo je jedan od najvećih tendera za električna vozila u Evropi.Kako je dogovoreno, ugovor će biti podijeljen u nekoliko faza. Prvi autobus će biti isporučen Berlinu početkom sljedeće godine, nakon čega će uslijediti još tri tranše: 29 jedinica u prvom kvartalu 2020. godine, 30 u drugom kvartalu 2020. i posljednjih 30 vozila u četvrtom kvartalu 2020. godine. “Veoma je ohrabrujuće to što se Berlin još jednom odlučio za razvoj javnog prevoza nulte emisije. Izbor 90 električnih Solaris autobusa nesumnjivo će doprinijeti udobnosti života građana. Elektromobilnost se direktno prevodi u niži nivo buke i zagađenje vazduha u gradovima. Elektromobilnost je budućnost koja danas postaje naša realnost”, rekao je Petros Spinaris, potpredsjednik Uprave Solaris Bus & Coach S.A.

U periodu 2015.-2019. godina, poljski proizvođač je ugovorio 35 autobusa sa nultom emisijom za BVG. Novopotpisanim ugovorom, flota električnih vozila iz Solarisa kojom upravlja ovaj berlinski prevoznik iznosit će 125 jedinica. Model za Berlin će biti Solaris Urbino 12 electric, međunarodno priznati model koji je nagrađen prestižnom titulom “Bus of the Year 2017”. Pogon za ova vozila bez emisija bit će električna osovina s integriranim električnim motorima. Autobusi će biti opremljeni baterijama ukupne nominalne snage 300 kWh. Njihovo punjenje će biti moguće putem plug-in sistema.

Svaki od 90 autobusa koje je naručio BVG će moći primiti 70 putnika. Udobnost vožnje će omogućiti pogodnosti kao što su klima uređaj, nadzorne kamere i USB utičnice dostupne putnicima. Autobusi će takođe biti opremljeni informacionim sistemom za putnike sa glasovnom najavom zaustavljanja.