Naslovnica Novosti Stadtwerke Osnabrück kupuje još električnih VDL autobusa

Stadtwerke Osnabrück kupuje još električnih VDL autobusa

812
0
PODIJELI

Stadtwerke Osnabrück proširuje svoju pionirsku ulogu na polju elektromobilnosti. Sa 13 električnih VDL autobusa, Osnabrück već ima najveću električnu flotu u Njemačkoj. Sada će se vozni park proširiti sa još 49 Citeas SLFA-181 Electric iz VDL Bus & Coach.

Početkom jula, potpisani su novi sporazumi o saradnji između Stadtwerke Osnabrück i VDL Bus & Coach. Tako je 2021. godine Osnabrück imati ukupno 62 autobusa u radu, a koji će biti bez emisija. “Pioniri poput Stadtwerke Osnabrück uvijek su potrebni kako bi se nova dostignuća pokazala i dokazala u praksi”, kazao je Boris Höltermann, direktor VDL Bus & Coach Deutschland GmbH, i nastavio: “Ponosni smo na saradnju, što takođee pokazuje da je naš koncept ubedljiv.”

“Uvjereni smo da će novi autobusi biti dobri kao i prvih 13”, rekao je dr. Stephan Rolfes, direktor mobilnosti u Stadtwerke Osnabrück. “Prvih 100 dana rada ovih autobusa, mjereno u martu 2019. godine, bilo je veoma pozitivno. Naravno, uvijek ima detalja koji se mogu poboljšati, ali električni autobusi VDL Bus & Coach dižu naš javni prevoz na viši nivo. Nismo samo mi zadovoljni, već dobijamo i pozitivne povratne informacije kako od putnika tako i od stanovnika ovog grada.” – završio je Rolfes.

VDL Bus & Coach igra važnu ulogu u upravljanju projektima za implementaciju voznog parka električnih autobusa. Na osnovu iskustva stečenog s prvih 13 autobusa, VDL usko sarađuje sa Stadtwerke Osnabrück i Schaltbau na pronalaženju gotovih rješenja. Höltermann je istakao: “U ovoj vrsti složenog projekta, dobar odnos svih strana je osnovni zahtjev. Sa preko 30 miliona pređenih kilometara i više od 400 električnih autobusa koji rade po većem dijelu Evrope, mi prirodno preuzimamo odgovornost kao tranzicijski partner.”

49 električnih zglobnih autobusa VDL Citea putovaće ukupno 14.000 km dnevno, a biće u radu svaki dan. Ova maksimalna iskoristivost autobusa bit će moguća zahvaljujući optimiziranom konceptu brzog punjenja. Baterije imaju energetski kapacitet 216 kWh i mogu se puniti brzinom do 320 kW. Nova flota električnih autobusa biće identična sa trinaest autobusa koji trenutno rade u Osnabrücku. Odlikuju ih najnovija tehnologija i dizajn. Udobnost putnika je najvažnija. To se odražava na dizajnu sjedišta, unutrašnjosti i osvjetljenja te postojanju USB priključaka. Dvije su glavne razlike: nova vozila bit će opremljena s većim baterijama i više neće imati dodatno grijanje na fosilna goriva.

Pored brzih punjača Schaltbau distribuiranih na strateški smještenim stanicama za punjenje u području rada, u skladištu autobusa nalazi se 49 punjača Schaltbau (50 kW). Ovdje se autobusi noću polako pune tako da ih ujutro mogu pokrenuti s punom baterijom i unaprijed zagrijanom unutrašnjošću. Punjenje se vrši preko krovnih pantografa na autobusima. Svi su električni autobusi opremljeni najnovijom tehnologijom baterija, koja zadovoljava najstrože evropske standarde.

Za općinu Osnabrück, potpuna elektrifikacija lokalnog prevoza važan je dio projekta “Mobilna budućnost”, zajedničkog poduhvata grada Osnabrücka i njegovih komunalnih službi. To uključuje koncepte održive mobilnosti, promociju ekološke lokalne mobilnosti, podsticanje e-mobilnosti, podsticanje upotrebe bicikla i unapređenje javnog prevoza.