Naslovnica Novosti Dubai nabavio Optare Solo autobus

Dubai nabavio Optare Solo autobus

1074
0
PODIJELI

Nakon što je osiguran posao za nabavku 373 autobusa u kooperaciji Volvo-Sunsundegui, RTA Dubai (Roads and Transport Authority) je odmah uplovio u novi projekat. U saradnji sa britanskim proizvođačem autobusa Optare dizajnirali su jedan autobus modela Solo koji je pušten u rad u Dubaiju.

Zbog zajeničke saradnje i specifične specifikacije vozila, autobus je dobio naziv RTA Solo. Radi se o midibusu dužine 8,5 metara i obje strane se nadaju da će ovo vozilo dati pozitivne rezultate u eksploataciji na onim mjestima koja nisu otvorena za veće autobuse. Prvo takve vrste u regionu, ovo inovativno vozilo može primiti do 32 putnika u skladu s konfiguracijom na kompaktnom niskom podu i potpuno pristupačnoj platformi.

Optare je dizajnirao i izgradio RTA Solo u svom objektu u Sherburnu, u blizini Leedsa u Velikoj Britaniji. Specifikacija RTA uključuje mnoge novih i najsavremenijih karakteristika kao što su geo-ograđeni klima uređaj, linijske displeje u boji, informacije za putnike u stvarnom vremenu i telematika vozila. Optare ekipa podvrgla je posebno izgrađeni prototip strogim klimatskim ispitivanjima kako bi se osiguralo da putnici putuju u klimatiziranom komforu, a da autobus postiže prvoklasne rezultate u temperaturama iznad onih u kojim inače rade ova vozila.

Glavni izvršni direktor kompanije Optare, Richard Butler, rekao je: “Ponosan sam što ovaj projekat ima uspješan završetak. RTA Solo suočio nas je s mnogim novim tehničkim izazovima i uspješno smo ih prevazišli. Vjerujem da će Solo pružiti kompaniji RTA moćan alat u svakodnevnom radu i da će Optare dobiti priliku za dalji rast u ovoj regiji.”

NJ.E. Mattar Al Tayer, generalni direktor i predsjedavajući Odbora izvršnih direktora RTA Dubai (Roads and Transport Authority), prokomentarisao je: “Isporuka nove serije autobusa dio je master plana RTA za poboljšanje javnog prevoza u Dubaiju i održavanje koraka sa vrhunskim međunarodnim standardima. Naš cilj je pružiti najbolje usluge putnicima u gradskom prevozu i uskladiti se sa stalnim rastom broja putnika. Novi autobusi bit će raspoređeni na 17 linija – osam postojećih i devet novih. Novi autobusi će raditi u novim dijelovima grada i proširiti će geografsku pokrivenost javnog prevoza u Dubaiju, povećati stopu zauzetosti i poboljšati multi-modalnu integraciju.”

Ovaj projekat je također usklađen s naporima RTA da javni prevoz postane idealan izbor mobilnosti u Dubaiju i poveća postotak putovanja javnim gradskim prevozom na 26% do 2030. godine, što zahtjeva pružanje opcija javnog prevoza koji će biti pristupačan, pružiti visoke performanse i sveobuhvatnu pokrivenost.

Kompanija Swaidan Al Naboodah udružio se s Optareom u Dubaiju kako bi pokrenuli ovaj projekat i pružio 24/7 operativnu podršku. Al Naboodah je dugogodišnji partner RTA i Ashok Leylanda, koji je i vlasnik kompanije Optare.