Naslovnica Novosti Bielsko-Biała kupuje 26 Solarisovih CNG autobusa

Bielsko-Biała kupuje 26 Solarisovih CNG autobusa

781
0
PODIJELI

Prevoznik PKS iz poljskog grada Bielsko-Biała poslao je narudžbu za 26 autobusa Solaris Urbino 12 sa pogonom na CNG (komprimovani prirodni gas). To je druga po veličini narudžba za vozila na CNG koju je u Poljskoj dobio domaći proizvođač Solaris Bus & Coach S.A. Do kraja godine kompanija bi također trebala isporučiti 54 autobusa Solaris Urbino 18 CNG u Varšavu.

Ukupna vrijednost ugovora potpisanog između PKS i Solarisa iznosi oko 7,5 miliona eura. Vozila će se prevozniku dostaviti u dvije etape. Prvih 13 autobusa će biti isporučeno u roku od 11 mjeseci od potpisivanja ugovora dok je krajnji rok za isporuku svih vozila decembar 2020. godine.

PKS Bielsko-Biała odlučio se za autobuse sa komprimovanim prirodnim gasom zbog niza prednosti u odnosu na dizelske autobuse. Sa prilagođenim motorom snage 239 kW, ova vozila ispunjavaju strogu evropsku normu za emisiju Euro 6. Svako od 26 vozila osigurat će udobnu vožnju za do 90 putnika, uključujući 32 sjedišta. Pristup autobusu bit će moguć kroz dvoja dvokrilna vrata.

Učinkovit klimatizacijski sistem putničkog prostora i vozačke kabine osigurat će odličnu temperaturu u svim vremenskim periodima. Još jedna od pogodnosti koje će Solaris Urbino 12 CNG ponuditi je sistem video nadzora koji uključuje ekran za vozača, kao i Wi-Fi pristup te USB utičnice.

CNG autobusi proizvode se u tvornici sa sjedištem u Bolechowo od 2004. godine. Tokom 15 godina, kupci su dobili preko 1100 vozila sa pogonom na CNG. Ekološka plinska Solaris vozila dio su voznih parkova gradskih i regionalnih prevoznika u, između ostalog, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Izraelu, Litvaniji, Slovačkoj, Njemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Srbiji, Švedskoj i Italiji.