Naslovnica Novosti Iveco isporučuje autobuse Urbanway na prirodni gas

Iveco isporučuje autobuse Urbanway na prirodni gas

838
0
PODIJELI

Iveco Bus je isporučio prvih 8 od ukupno 60 novih autobusa Iveco Urbanway NP za transportnu kompaniju EMT Palma (Empresa Municipal de Transports Urbans de Palma de Mallorca). Ovi autobusi će saobraćati na linijama 5,7 i 8, čime se objedinjuju ciljevi obje kompanije: promocija održive mobilnosti i posvećenost smanjenju štetnih emisija u prevozu putnika.Ceremoniji primopredaje vozila, održanoj u Gradskom vijeću Palme, prisustvovali su Jose Hila – gradonačelnik Palme, Francesc Dalmau – zamjenik gradonačelnika za održivu mobilnost, Mateu Marcús  – direktor EMT Palma, i Juan Miguel Vázquez – direktor Ivecu Busa u Španij, koji je naglasio: “…u ključnom trenutku u kojem vlade ulažu značajne napore da ulažu u vozila koja manje zagađuju. Cijeli ovaj okvir naglašava važnost gradskog javnog prevoza u našim životima, i kao proizvođač, ponosan sam što doprinosim tome, kroz proizvode i usluge Iveco Busa.”

Kao jedan od vodećih brendova u sektoru javnog prevoza, Iveco Bus je veliki zagovornik održivog razvoja – zalaže se za smanjenje emisije gasova sa efektom staklenika na četvrtinu, nudeći rješenja sa niskim udjelom ugljika. Ključna strategija Iveco Busa je da smanji utjecaj na okoliš i društveni utjecaj svojih vozila kroz cijeli radni ciklus. Kompanija, kako bi postigla ovaj cilj, fokusira svoje istraživačke aktivnosti na razvoj inovativnih rješenja usmjerenih na smanjenje zagađenja i buke, povećavajući mogućnost recikliranja proizvoda, o čemu svjedoči više od 20 godina razvoja autobusa na prirodni gas.

Autobus Iveco Urbanway Natural Power, predstavlja najbolju energetsku alternativu u pogledu zaštite okoliša u poređenju sa konvencionalnim gorivima, budući da u cijelom procesu, od ekstrakcije gasa, do njegove upotrebe u vozilima, emisija CO2 je smanjena i do 20%. Serija motora sa oznakom Natural Power pomaže u očuvanju prirodnih resursa, jer je 100% kompatibilna sa biometanom, koji se proizvodi iz organskog otpada, čime se aktivna emisija CO2 smanjuje i do 95%, dok se emisija čestica smanjuje na gotovo 0%, a emisija NOx-a za više od jedne trećine, u odnosu na konvencionalna goriva. Uz to, nivo buke je smanjen za do 5 dB, što smanjuje buku u gradovima.

Za Iveco Bus su sigurnost putnika i udobnost putnika veoma bitni, pa autobusi imaju neovisan prednji ovjes, sistem kočenja sa EBS-om, kamere za nadzor, automatski sistem za gašenje požara motora, interni sistem video nadzora i visok položaj vožnje za bolju vidljivost vozača. Pored toga, radi poboljšanja pristupačnosti putnicima, Urbanway ima dvoja električna vrata, dva mjesta za invalidska kolica, veliki središnji prostor za stajaće putnike, četiri sjedišta rezervirana za putnike sa PMR (Polymyalgia Rheumatica), koja imaju drugačiju boju od ostalih, dvostruku rampu za invalidska kolica na središnjim vratima, klima uređaj, zatamnjena stakla i dvostruke USB priključke za punjenje mobilnih uređaja u području prolaza.

izvor:kamioni.ba