Naslovnica Novosti Aerodrom u Oslu nabavlja VDL električne autobuse

Aerodrom u Oslu nabavlja VDL električne autobuse

799
0
PODIJELI

Sa osam Citea SLFA-181 Electric, VDL Bus & Coach će dati veliki doprinos u daljnjoj elektrifikaciji aerodroma Oslo u Norveškoj. Autobusi će početi s radom 2020. godine. Primjena ovih zglobnih VDL vozila pomoći će u postizanju klimatskih ciljeva koje je postavila kompanija Avinor na aerodromu Oslo, koji je već jedan od vodećih aerodroma u Evropi u pogledu strogih okolišnih zahtjeva. Ugovor između svih strana potpisan je u četvrtak 1. avgusta.“Donesena je odluka o kupovini BRT modela (Bus Rapid Transit), s kojim smo osvojili prestižnu međunarodnu Red Dot Award u 2017. godini”, objasnio je Frank Reichel, generalni direktor VDL Bus & Coach Norway AS. “Međutim, Avinor je zainteresiran za više nego samo dizajn. Odlučiti se za naše električne autobuse uvelike govori o ambicijama aerodroma. Ona se u potpunosti povezuje s ukupnom slikom Norveške kao vodeće zemlje u polju električnih putovanja u Evropi.”

Svake godine 1,2 miliona putnika se prevozi između zgrade i aviona na aerodromu u Oslu. Aerodrom Avinor Oslo u junu 2018. godine dobio je finansijsku podršku od oko 1,6 miliona evra od norveške organizacije Enova. U vlasništvu Ministarstva za klimu i životnu sredinu, misija Enove je podržati razvoj klimatske tehnologije i održivih energetskih sistema.

“Uvođenje električnih shuttle autobusa važna je mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova na aerodromu”, objasnio je Stine Ramstad Westby, izvršni potpredsjednik operacija i infrastrukture u Avinoru. Avinor ima za cilj prepoloviti ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte koje može kontrolirati do 2022. u odnosu na 2012. godinu. “Enova podrška omogućava nam bržu implementaciju ekoloških rješenja. Iako je početna cijena električnih autobusa viša od dizel-varijante, ova investicija je smišljen izbor, jer dugoročno, električna vozila stvaraju veće prednosti”, završio je Westby.

U specifičnoj aplikaciji shuttle busa, dodatna pažnja bit će usmjerena na sistem klimatizacije i održavanje ugodne temperature za putnike, posebno u zimskom periodu. Zahvaljujući pametnom upravljanju energijom i strateškim sesijama punjenja, čak i u ekstremnim vremenskim uslovima, udobnost putnika i dostupnost vozila su zagarantovani.VDL Bus & Coach koristi Li-Ion baterijski sistem visokog kapaciteta 216 kWh na svojim Citeama SLFA-181 Electric. To nudi fleksibilnost većeg energetskog kapaciteta uz zadržavanje prednosti brzog punjenja. Baterijski sistem je hlađen zrakom i električno se zagrijava tako da baterija uvijek bude u optimalnom radnom stanju. U smislu opreme za punjenje, VDL Bus & Coach ponovo je udružio snage s holandskom kompanijom Heliox. Za privremeno punjenje, u blizini zgrade će biti instaliran brzi punjač snage 300 kW. Pomoću pantografa na krovu autobusa, baterija se može u potpunosti napuniti za kratko vrijeme. U garažama će biti instalirano osam punjača, svaki snage 30 kW. Tu će se autobusi noću u potpunosti napuniti, a po potrebi i prethodno zagrijati putnički prostor.

Avinor je državna kompanija odgovorna za 44 norveška aerodroma koje godišnje koristi oko 50 miliona putnika. Polovina ukupnog broja putnika putuje na i sa aerodroma u Oslu. Avinor je preuzeo vodeću ulogu u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte u avioindustriji, uključujući razvoj električnih letjelica i snabdijevanje održivim avionskim gorivom za mlazne avione. Avinor ima više od 3.000 zaposlenih i sjedište kompanije je u Oslu.