Site icon BHBus.ba

U Rim stiže još 300 Solaris autobusa

Cotral, rimski prevoznik zadužen za regionalni transport, potpisao je još jedan okvirni ugovor sa Solaris Bus & Coach S.A. za isporuku do 300 međugradskih autobusa tipa InterUrbino. To je još jedan uspješan posao za poljskog proizvođača vozila. Nakon što je 2016. godine zaključio sporazum o isporuci 360 autobusa InterUrbino, italijanski se prevoznik ponovo odlučio autobuse napravljene od strane Solarisa.Ugovor, koji pokriva i desetogodišnje održavanje, vrijedan je 117 miliona eura. Prva isporuka naručenih vozila od 50 jedinica treba biti u ovoj godini. Vozila će se koristiti za autobuske linije koje povezuju gradove provincije Rim i čitave regije Lacio.

“Prvi međugradski autobusi Solaris isporučeni su u Rim 2016. godine i već imaju više od 300.000 km na satu. Visok stepen pouzdanosti vozila bio je jedan od kriterija zbog kojih je Cotral ponovno odlučio odabrati naš InterUrbino” rekao je Alberto Fiore, generalni direktor Solaris Italia.

Naručeni 12-metarski InterUrbino su najsavremeniji međugradski autobusi specijalizirani za prevoz putnika na duže udaljenosti, na linijama koje prevazilaze gradske granice. Do 67 putnika može biti u autobusu od čega ih je 55 sjedećih. Pored toga, vozila će imati prostor posvećen ručnoj prtljazi unutar autobusa (police iznad sjedišta), kao i prostor za prtljagu vani (električno blokirano držanje prtljažnika, kapaciteta 5,2 m2). Pogon u međugradskim autobusima Solarisa sastoji se od DAF MX-11 motora snage 251 kW, koji udovoljavaju restriktivnim Euro 6 standardima o emisiji štetnih plinova.Bogata oprema autobusa obuhvatit će između ostalog i sveobuhvatan sistem video nadzora, brojači za brojanje putnika i sistem glasovnih najava. Prevoznik je odlučio koristiti i funkciju MobilEye – sigurnosni sistem za vozače. Uz pomoć asistenta za zadržavanje traka, vozači će biti upozoreni da nekontrolirano napuštaju traku, što predstavlja potencijalnu najveću prijetnju u saobraćaju.

Solaris InterUrbino model je posebno popularan u Italiji. Dosad je poljski proizvođač isporučio preko 400 autobusa tog tipa na Apeninski poluotok, a ukupno gotovo 1000 vozila svih tipova proizvedenih od strane Solarisa, uključujući električne autobuse i trolejbuse, trenutno krstare italijanskim putevima.

Nedavno potpisan ugovor jedan je od najvećih ugovora u historiji Solarisa. Jednom kada se ugovor izvrši, kroz Rim i njegova predgrađa prolaziće oko 660 InterUrbino autobusa. Osim gore navedenih ugovora, rekordne narudžbe poslali su i kupci iz Atine (320), Berlina (260) ili Dubaija (225).

Exit mobile version