Naslovnica Novosti Mercedes eCitaro bilježi nove uspjehe širom Evrope

Mercedes eCitaro bilježi nove uspjehe širom Evrope

915
0
PODIJELI

Mercedes eCitaro je pravi Evropljanin, kao što pokazuju trenutne isporuke poznatim prevozničkim kompanijama u Skandinaviji i Luksemburgu. Tipična karakteristika sve tri narudžbe je visokokvalitetna oprema prilagođena putnicima u kombinaciji s visokotehnološkim konceptom niskoulaznog autobusa s potpuno električnim pogonom.

Nakon mnogih narudžbi njemačkih prevozničkih kompanija, Mercedes je otpočeo i sa isporukama eCitara van Njemačke. Ulrich Bastert, šef marketinga, prodaje i usluga za korisnike u Daimler Buses: “Narudžbe poznatih kompanija iz Luksemburga, Norveške i Švedske pokazuju širok raspon dostupnih varijanti eCitara. Može se prilagoditi širokom rasponu različitih zahtjeva.” Osnovna verzija ovih 20 eCitaro modela za ova tri prevoznika se uvelike razlikuje. Međutim, ono što autobusi imaju zajedničko je visokokvalitetna oprema, dvostruka stakla, električno pokretana okretna i klizna vrata, udobna Inter Star Eco sjedišta za međugradske linije i USB utičnice za punjenje mobilnih uređaja.

Voyages Emile Weber odabrao je devet eCitaro autobusa sa dvoja dvokrilna vrata. Opremljeni su maksimalnim brojem dvanaest visokonaponskih baterija koje isporučuju ukupni kapacitet od 292 kWh. Pored bogate opreme, koncept boja putničkog prostora je također vrlo upečatljiv. Od presvlaka sjedišta do rukohvata ili do bočnih zidnih obloga – sve je u crvenom. Podna obloga ima drveni izgled što približava putnike kućnoj atmosferi. Još nešto što je posebno prepoznatljivo: sva sjedišta u prednjem dijelu nalaze se na povišenim platformama i sva imaju sigurnosne pojaseve u dvije tačke vezanja. Voyages Emile Weber ima preko 600 vozila, u rasponu od minibusa do luksuznih autobusa, od čega su brojni autobusi iz Mercedesovog programa.

Norgesbuss, grupa s ukupno više od 700 autobusa, jedan je od vodećih autobuskih prevoznika u Norveškoj. Kompanija je naručila šest autobusa eCitaro koji će saobraćati u glavnom gradu Oslu. Deset baterija visokog napona i kapaciteta 243 kWh osiguravaju struju za autobuse sa troja vrata. Na krovu se nalaze i pantografi za posredničko punjenje kako bi se proširio domet vozila. U Skandinaviji je ispitivač alkohola u vozačkom dijelu dio opreme. Za rad zimi, podni prostori u blizini ulaza se zagrijavaju.

Bergkvarabuss je pionir za eCitaro u Švedskoj. Pet eCitaro vozila će raditi u gradu Ystad, koji se nalazi na južnoj obali. Autobusi s dvoja vrata opremljeni su kompletom dvanaest baterija visokog napona ukupnog kapaciteta 292 kWh. Opsežna sigurnosna i unutrašnja oprema vozila uključuje ispitivač alkohola za vozača, sklopive rampe za oba vrata, sistem signalizacije putničkog prostora sa vizuelnim i taktilnim odzivom, ambijentalno osvjetljenje i tapacirana sjedišta s visokim naslonima i kožnim naslonima za glavu. Sa preko 1000 autobusa, Bergkvarabuss je jedna od najvećih autobuskih kompanija u Evropi.