Naslovnica Novosti Van Hool isporučuje autobuse na gorivne ćelije za Qbuzz

Van Hool isporučuje autobuse na gorivne ćelije za Qbuzz

956
0
PODIJELI

Agencija za javni prevoz Groningen Drenthe naručila je 20 autobusa na gorivne ćelije uz prateću opremu koja podrazumjeva stanice za punjenje i snabdjevanje vodonikom. Shell Nederland pobjedio je na tenderu za isporuku vodonika za autobuse i gradi stanicu u Groningenu. S druge strane, prevoznik Qbuzz dodijelio je Van Hoolu ugovor za autobuse, koji će osim ovoj kompaniji iste autobuse isporučiti Kelnu i Wuppertalu te gradovima u Danskoj.

Očekuje se da će autobusi i stanica za punjenje vodonikom početi s radom u decembru 2020. godine, a prema navodima proizvođača, autobusi na gorivne ćelije imaju raspon od 350-400 km. Tokom putovanja vodonik se pretvara u električnu energiju koja se koristi za pogon električnog pogonskog sistema. Raspon, bez posrednog punjenja, značajno je veći nego kod baterija. Ovi se autobusi mogu koristiti ne samo kao električni autobusi na gradskim relacijama, nego i na regionalnim linijama. Autobusi Van Hool zapravo će se voziti na regionalnim linijama u Drentheu i Groningenu. Qbuzz je također dodijelio veliki ugovor od 160 električnih autobusa Ebuscu, VDL-u i Heuliezu.

Od decembra 2017. godine agencija za javni prevoz i prevoznik Qbuzz (u vlasništvu italijanskih željeznica) vode pilot projekat u Groningenu i Drentheu u kojem dva vodonik-električna autobusa voze u redovnom saobraćaju. Ovaj projekt podržavaju Ministarstvo za infrastrukturu i okoliš, EU preko FCHJU projekta i provincije Groningen i Drenthe. Fleur Gräper-van Koolwijk, predsjedavajuća Agencije za javni prevoz, je komentarisala: “Ovo je ogroman korak. Ovo dovodi upotrebu vodonika kao pogonskog goriva van eksperimentalne faze. Na čelu smo u Holandiji i na čelu u Evropi. Također želimo da ovo učini ambicije za novu energetsku budućnost sjeverne Holandije konkretnom.”