Naslovnica Novosti ÜSTRA iz Hanovera kupuje 48 električnih Citara!

ÜSTRA iz Hanovera kupuje 48 električnih Citara!

864
0
PODIJELI

Električni Mercedes Citaro se ne zaustavlja! Najnoviji ugovor o isporuci ovog modela Mercedes je potpisao sa kompanijom ÜSTRA iz Hanovera, a radi se o isporuci  48 jedinica potpuno električnog gradskog autobusa. Prva četiri već naručena eCitaro autobusa bit će isporučena ove godine. Svi eCitaro modeli ovog velikog ugovora biće opremljeni pantografima za usputno punjenje. Dogovor je potpisan za 30 solo autobusa i 18 zglobnih autobusa eCitaro G.

“ÜSTRA ubrzano radi na postizanju mobilnosti bez emisija. Ponosni smo da će eCitaro biti tako važan dio njihove kampanje za električne autobuse”, objasnio je Ulrich Bastert, šef marketinga, prodaje i usluga za korisnike u Daimler Buses, na svečanom potpisivanju ugovora u Hanoveru. “Zadovoljni smo što smo u Daimleru našli iskusnog proizvođača električnih autobusa, koji će isporukom 48 autobusa eCitaro biti osnova našeg ambicioznog cilja u potpunosti elektrificirati javni prevoz u Hanoveru do 2023. godine”, izjavila je Denise Hain, članica ÜSTRA Upravnog odbora za poslovanje i osoblje.

Gradski autobusi niskog poda imaju po deset visokonaponskih baterija sa ukupnim kapacitetom od 243 kWh. Dodatno imaju i krovni pantograf u svrhu usputnog punjenja na kraju linija.

Gradski autobusi koje je ÜSTRA naručila opremljeni su odličnom sigurnosnom opremom. Jedan od takvih primjera je sistem aktivne pomoći kod preventivnog kočenja – Preventive Brake Assist. Sideguard Assist sistem na eCitaro autobusima upozorava vozača kad skreće s trenutne ceste ako se pješaci ili biciklisti otkriju na bočnoj strani vozila na kojem se kreće. Putnici imaju koristi od rampe, koja olakšava ulazak za putnike sa smanjenom pokretljivošću, a da ne spominjemo USB utičnice za punjenje mobilnih uređaja i informativni sistem sa TFT ekranima.

ÜSTRA sveukupno ima skoro 500 vozila u svom voznom parku. Autobusi pokrivaju 38 linija i imaju ukupno 672 zaustavljanja, što znači da godišnje pređu oko dvanaest miliona kilometara. Kompanija polaže povjerenje u mobilnost bez emisija i u narednih pet godina ima za cilj potpuno izvršiti promjenu vozila na električni pogon u centru grada. To bi omogućilo uštedu oko 3800 tona CO2 na godišnjoj osnovi. Ulaganje potrebno za ovu buduću kampanju električnih autobusa je oko 53 miliona eura.

Zaključivanjem ovog okvirnog sporazuma do 48 modela eCitaro i eCitaro G, Mercedes i ÜSTRA nastavit će saradnju u domenu izuzetno zanimljivih projekata gradskih autobusa. U skladu sa svjetskim sajmom Expo 2000 u Hanoveru prije 20 godina, Mercedes je ovoj kompaniji isporučio oko 100 Citaro autobusa prve generacije koji su predstavili jedinstveni dizajn. Do 2016. bili su nepogrešiv dio gradskog pejzaža Hanovera.