Naslovnica Novosti Holandski EBS obnovio flotu sa 116 novih autobusa

Holandski EBS obnovio flotu sa 116 novih autobusa

986
0
PODIJELI

Zbog koncesije za prevoz putnika u holandskom gradu Hag i njegovoj okolini, domaći prevoznik EBS (Egged Bus Systems), stavio je u funkciji 116 novih autobusa: 93 Mercedes Citara NGT Hybrid i 23 VDL Citee LLE 99 Electric.U dva grada Zoetermeer i Delft u pogonu će biti 23 električne VDL Citee. Svojom dužinom od skoro 10 metara posebno su pogodne za uske ulice Delfta. Preostala 93 NGT Citara će raditi na preostalim linijama u regiji i do Haga. 83 od njih su 12-metarski solo autobusi, a 10 ih je u zglobnoj izvedbi od 18 metara. Oni će se puniti plinom proizvedenim u postrojenju za reciklažu vode u obližnjem Harnaschpolderu, ogromnom objektu za recikliranje otpadnih voda iz regije, uključujući i onih iz grada Haga. Dobavljač plina je Pitpoint.

Za električne autobuse postoje četiri nova uređaja za punjenje, koja su napravljena u prethodnih šest mjeseci, uključujući priključak na energetsku mrežu. Punjenje se može izvršiti dodavanjem pantografa. Za plinska vozila napravljene su tri plinske stanice za punjenje. Provedba je ukupno trajala samo šest mjeseci zbog zakonske klauzule u postupku nadmetanja.

Mercedes Citaro NGT Hybrid ima električni motor koji podržava motor na plin. Mercedesov motor zapremine 7,7 litara na plin isporučuje 222 kW (302 KS) i postiže najveći okretni moment od 1200 Nm. Kada se koristi zajedno sa bioplinom ili biometanom, Citaro NGT Hybrid je gotovo CO2 neutralan. Mercedes tvrdi da ovaj model smanjuje potrošnju goriva za 8,5 posto. U skladu s tim i štetne emisije su niže. Električna energija elektromotora se povrati tokom faza kočenja i bez ikakvih troškova.

Generalni direktor izraelske kompanije Egged Avi Friedman pridružio se svom holandskom osoblju kako bi svjedočio i proslavio uvođenje novih autobusa u koncesiju koju je njegova kompanija osvojila. Koncesija uključuje uslov da se 2026. i 2027. hibridni NGT Citaro autobusi zamijene električnim autobusima.

Kompanija EBS radi od 2011. godine u Holandiji. Ovo im je treća koncesija koju započinju s radom.