Naslovnica Novosti Skoro 200 MAN autobusa za Trondhajm

Skoro 200 MAN autobusa za Trondhajm

1275
0
PODIJELI

Sa preko 190.000 stanovnika, Trondhajm je treći najveći grad u Norveškoj. Gradski kraj karakterišu šareni autobusi kao i novi maslinasto zeleni MANovi, koji su u funkciji od početka augusta. MAN Truck & Bus isporučio je 105 gradskih autobusa kompaniji Vy Buss AS, a još 84 vozila kompaniji Tide Buss AS. “Oduševljeni smo što nam dva najveća prevoznika u Norveškoj vjeruju”, rekao je Rudi Kuchta, šef odjela proizvoda i prodaje autobusa u MAN Truck & Bus, te dodao: “Autobusi se pokreću bioplinom ili biodizelom, što znači da se uklapaju u čudesno mirno i prirodno okruženje u Trondhajmu – samo želite duboko udahnuti zrak!”

Moderni alternativni pogoni savršeno nadopunjuju sliku zelenog grada bez smoga, a uz to su i izuzetno ekonomični. Brojne metropole Skandinavije i gradovi već prelaze na nove vrste pogonskih rješenja, s ciljem da se značajno smanji trag ugljika kada je u pitanju javni prevoz.

Vozila MAN Lion's City (A21) rade u norveškom gradu već nekoliko sedmica. Solo autobusi su dugački 12 metara i imaju E2876 LUH Euro 6 plinski motor. U pogledu goriva, vozači mogu koristiti i prirodni plin i bioplin. Narudžba je podrazumijevala i isporuku dvije izvedbe 18-metarskog zglobnog autobusa MAN Lion's City G (A23): jednu s D2066 LUH dizel motorom u posebnoj verziji na biodizel, a drugu s plinskim motorom E2876 LUH. Obje verzije zadovoljavaju Euro 6 norme.Transportne kompanije su takođe naručile gradske autobuse MAN Lion's City L LE (A44). Ova 15-metarska niskopodna vozila imaju D2066 LUH dizelski motor, a pokreću ih i biodizel. Udobnost i sigurnost osiguravaju snažni klimatizacijski sistem i inovativni sistem kamera za praćenje u području suvozača i vozača.

Ova vozila nisu prvi autobusi koje su ove dvije norveške kompanije naručile od MAN Truck & Bus. Tokom 2011. godine MAN je isporučio 13 autobusa za prirodni plin Vy Buss AS, a ova kompanija danas ima ukupno 260 autobusa. Saradnja između Tide Buss AS i MANa je počela 2003. godine isporukom šest trolejbusa. Ukupno je do sada isporučeno 240 vozila u flotu ove kompanije.

Najnovija narudžba uključuje i obuku za vozače, kao i ugovor o servisu i održavanju. Odlučujući faktor za dodjelu posla MAN Truck & Busu bila je, između ostalog, i njegova dugogodišnja stručnost u sektoru pogona na plin. “Vođeni smo i fokusirani na ovu temu više od 75 godina – nismo bez razloga lider na evropskom tržištu i tehnološki lideri u sektoru gradskih autobusa na plin”, rekao je Jan Aichinger iz MAN Truck & Bus i nastavio: „Upravljajući vozilima na bioplin, Vy Buss AS i Tide Buss AS šalju jasnu poruku u vezi sa zaštitom okoliša. Uostalom, autobus na plin koji vozi na bioplin trenutno predstavlja najekonomičnije i ekološki najbrže rješenje za gotovo neutralan oblik javnog prevoza.”