Naslovnica Novosti ADL predstavio međugradsku verziju modela Enviro500

ADL predstavio međugradsku verziju modela Enviro500

834
0
PODIJELI

Alexander Dennis Limited (ADL) predstavio je na Busworld u Briselu međugradsku verziju troosovinskog dvospratnog modela Enviro500. Na sajmu je prikazano vozilo za švicarskog kupca PostAuto, jedan od 32 Enviro500 koji su do sada napravljeni za prevoznike u Švicarskoj.

Enviro500 je najprodavaniji troosovinski dvospratni autobus na svijetu, koji nudi efikasan i udoban prevoz velikog broja putnika. Alexander Dennis je iskoristio svoju globalnu stručnost kako bi prilagodio Enviro500 zahtjevima evropskih prevoznika, zadržavajući pritom koristi od zajedničkih komponenti i dizajnerskih struktura koje dijele s flotom od preko 17.000 dvospratnih autobusa širom svijeta.

Evropski Enviro500 dostupan je u specifikaciji Klase I za gradske linije, a sada je u homologaciji Klase II za međugradske i regionalne linije. U toj konfiguraciji nudi 74 sjedišta sa visokim naslonima i sigurnosnim pojasevima, kao i do dva mjesta za invalidska kolica i do 40 mjesta za stajanje. Sa troja vrata, dva stepeništa i donjim spratom bez stepenica olakšava brzi protok putnika. Dužina od 13 metara osigurava upravljivost, dok mu ukupna visina od 4 metra omogućava fleksibilno djelovanje u svim evropskim zemljama.

Šest Enviro500 autobusa u specifikaciji Klase II se trenutno isporučuje PostAutu za usluge u istočnoj Švicarskoj, gdje se pridružuju 13 sličnih vozila Klase I. Serija od 13 autobusa Klase I dopremljena je prevozniku Transport la région lausannoise (tl).

Alexander Dennis dodatno će povećati svoje prisustvo u Evropi od 2020. godine, kada će započeti isporuku nove flote dvospratnih autobusa kompaniji Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) u Njemačkoj. Oni će biti izgrađeni po narudžbi prilagođenoj potrebama autobuskog saobraćaja u glavnom gradu Njemačke, a bit će dugački 13,8 metara i visoki 4,06 metara.