Naslovnica Novosti Isuzu na Busworld sa tri premijere

Isuzu na Busworld sa tri premijere

1444
0
PODIJELI

Turski Anadolu Isuzu je prisutan redovno u posljednih nekoliko Busworld događaja, a ove godine su spremili čak tri premijere. Pored malo osvježenih gradskih modela Citiport Hyper i Citiport 18 te Visigo Hyper koji je opremljen sa liftom i best-sellera Turquoise, Isuzu je predstavio i tri nova modela: električne autobuse Novociti Volt i Citivolt 12 te novi 13-metarski model Interliner 13 CNG.

Anadolu Isuzu je već jak i dobro poznat brend u Francuskoj. Turski proizvođač komercijalnih vozila posebno se fokusira na evropsko tržište. Trenutno se radi na implementaciji petogodišnjeg poslovnog modela kako bi bio prisutan u svim evropskim zemljama. Tržište u Francuskoj je otvorio i nova tržišta za zemlje Beneluksa, Belgiju, Holandiju i Luksemburg, pa je Anadolu Isuzu osnovao je novu dilersku organizaciju sa sjedištem u Belgiji. Prema riječima direktora izvoza Hakan Kefoğlua, evropsko tržište postaje sve važnije za Anadolu Isuzu i to je razlog zašto kompanija prisustvuje Busworldu već dugi niz godina.

“Posebno za evropsko tržište razvili smo svoj novi autobus, Interliner 13 CNG -autobus koji se može prilagoditi mnogim potrebama i željama kompanija. Anadolu Isuzu je ono što volim nazvati kompanijom specijalizovanom za autobuse koji rade prilagođeni prevoz, kao što su školski prevoz, međugradski saobraćaj i slično. Anadolu Isuzu svake godine raste. Ove godine očekujemo isporuku 1250 autobusa od čega je 75% u Europu. Ne samo da se isporučuje u Francusku, jer se bilježe velike isporuke u tri grada u Rumuniji, Bugarskoj, Gruziji te baltičkim državama”, završio je Kefoğlu.

Osim spomenutih vozila, na Busworld je prisutan i model Novo Cabrio. Tuğrul Arıkan, generalni direktor Anadolu Isuzu, rekao je na konferenciji za novinare: “S ponosom mogu reći da su sa nama ovdje i tri svjetske premijere.”

Isuzu Novociti Volt potpuno je električni midibus zasnovan na višestruko nagrađivanom dizelašu Novociti Life, koji je predstavljen 2018. godine. Baterije kapaciteta 200 kWh smještene su na krovu Novociti Volta i omogućavaju domet do 270 km. Elektromotor smješten na zadnjem dijelu vozila i ima snagu 240 kW. Zajamčeno je da trajanje baterija za 5 godina ili 250.000 km se neće smanjiti ispod 70%. Vozilo se može puniti iz jedne utičnice za punjenje AC (22 kW) ili DC (140 kW). Osim mogućnosti brzog punjenja (DC) u samo dva sata s radnim naponom od 600 V, baterije se mogu napuniti i putem kućnog punjenja (AC) u osam sati. Pored toga, Novociti Volt ima tri solarna panela na krovu koji podržavaju niskonaponsku (24 V) opremu i na taj način pomaže da se poboljša opseg vozila. Novociti Volt je opremljen telematičkim sistemom „Aconnect“, koji analizira podatke o vozilu kao što su brzina vozila, nivo baterije, potrošnja energije, položaj gasa i položaja papučice kočnice, itd. Sistem takođe prijavljuje pogreške vozača sa slikama kako bi odredio rezultat vozača.

Drugo električno vozilo predstavljeno na štandu Anadolu Isuzu je Citivolt 12. S dužinom od 12 metara i električnim pogonskim sistemom BEV, Citivolt 12 može primiti do 90 ljudi, sa 30 sjedećih i 60 stajaćih putnika. Citivoltov monokokni sistem karoserije i “klečeći” sistem niskog poda nudi prednost putnicima i osobama sa invaliditetom da imaju lak pristup vozilu. Litijum-jonske baterije sa kapacitetom od 351 kWh osiguravaju domet do 300 km. Siemensov elektromotor dolazi sa snagom motora od 230 kW. Kao dio garancije zajamčeno je da život baterije neće pasti ispod 70% osam godina ili 400.000 km. Sa tečnim sistemom hlađenja za bateriju, vozilo lako radi u svim vremenskim uslovima. Baterija se može puniti s DC punjačem do 120 kW. Citivolt 12 također ima 600 V radni napon za brzo punjenje u samo četiri sata. Pomoću regenerativnog sistema kočenja, energija oslobođena tokom kočenja i ubrzanja može se u prosjeku povratiti za 30%.

Treće vozilo je model Interliner, 13-metarsko vozilo kojeg ima pogon na CNG plin. Pokreće ga Cummins 6D320 motor snage 325 KS u kombinaciji sa automatskim ZF Ecolife mjenjačem. Na krovu se nalaze pet boca Type 3 za smještaj CNG plina, a ukupan kapacitet je 1520 litara. Vozilo ima zračni ovjes na obje visine i sa estetske strane donosi potpuno novi, moderni izgled ponudi Isuzu vozila. U unutrašnjost se ovisno od konfiguracije može smjestiti maksimalno 63 sjedišta.