Naslovnica Novosti Duplo slavlje: 25 godina postojanja i 30.000 isporučenih Tourismo autobusa

Duplo slavlje: 25 godina postojanja i 30.000 isporučenih Tourismo autobusa

898
0
PODIJELI

Prije 25 godina uživao je u svojoj svjetskoj premijeri, a nedavno je Mercedes predao i 30.000 vozilo: Model Tourismo je najprodavaniji turistički autobus svog vremena u cijeloj Evropi. Tri je magični broj – trenutna treća generacija predstavljena je prije dvije godine i impresionira više nego ikad prije, zahvaljujući brojnim karakteristikama koje su karakteristične za Tourismo – nenadmašna sigurnost, maksimalna ekonomičnost i visok nivo udobnosti.Rafał Jańczuk, generalni direktor poljske autobuske kompanije RAF Trans, na primopredaji 30.000. Tourisma: “Mercedes Tourismo je pravi all-rounder. Tourismo je za posao pravo ekonomsko čudo, a za putnike i vozača predstavlja siguran i udoban autobus.” Jubilarni model predat je Rafału Jańczuku u Varšavi. RAF Trans obavlja turističke vožnje, međugradske redovne linije i VIP šatlove sa voznim parkom od oko 220 autobusa. Mercedes Tourismo čini okosnicu ove flote. RAF Trans također veruje u trokraku zvijezdu kada su u pitanju i minibusi i luksuzne limuzine za VIP upotrebu.

Pri odabiru specifikacija jubilarnog autobusa, RAF Trans je veliki naglasak stavio na ekonomičnost, sigurnost i udobnost. Turistički putnički autobus je dug 12,3 metra i sadrži opremu kao što su Active Brake Assist 4 sistem kočenja, ESP elektronički program stabilnosti, ART autonomni inteligentni sistem tempomata, Lane Assistant kao i sistem koji pazi na koncentraciju i umor vozača. Putnici će putovati na Travel Star Eco sjedištima sa posebno udobnom presvlakom Luxline. U atraktivnom i komfornom Comfort Plus kokpitu vozač ima kožni multifunkcionalni volan. Ovaj visokopodno autobus ima i visokoefikasni motor sa šest cilindara snage 290 kW (394 KS).

Nakon prodaje više od 26.000 jedinica, treća generacija višenamjenskog Mercedes Tourismo modela predstavljena je na tržište u jesen 2017. godine. Sa svim svojim karakteristikama ovaj autobus impresionira kompanije, putnike i vozače više nego ikad prije. Širok raspon varijanti opreme i motora znači da visokopodni autobus pokriva neobično širok spektar. Područje njegovih mogućih korištenja kreće se od autobuskih linija na duge relacije do turizma, a uključuje i prevoz na šatlovima kao i jednodnevne izlete i povremenu upotrebu na međugradskim autobuskim linijama. Tourismo treće generacije ponovo je zvijezda u business segmentu.

Sa sadašnjim Tourismom Mercedes je predstavio neke nove sisteme pomoći. Active Brake Assist 4 je jedini asistent za hitno kočenje za autobuse, koji automatski koči pored vozila, stacionarnih prepreka ili pješaka. Sideguard Assist upozorava vozača kada skreće udesno u slučaju pojave pješaka, biciklista i stacionarnih prepreka. Na tržištu nema drugog autobusa koji je sigurniji od Tourisma.

Ekonomija Tourisma postaje jasna svaki put kad se zaustavite zbog goriva. Mala potrošnja goriva rezultat je odlične aerodinamike s njihovom nenadmašenom vrijednošću otpora zraka od Cd = 0,33, kao i efikasnim pogonskim sklopom. Uz opremu kao što su Predictive Powertrain Control (PPC) ili Eco Driver Feedback (EDF) može se dodatno smanjiti potrošnje goriva i izbacivanje štetnih emisija.

S četiri modela dužine od 12,3 do 14 metara, kao i izborom varijante s dvije ili tri osovine, Tourismo ima nešto što može ispuniti gotovo sve zahtjeve. Jedna posebnost je mogućnost izbora između dvije različite kokpita: funkcionalna varijanta Basic Plus ili Comfort Plus koja je orijentisana na udobnost.

Priča o uspjehu Mercedes Tourisma započela je 1994. godine, iako je svoj debi proslavio pod drugim imenom – O350 Tourismo. Bio je to prvi autobus sa trokrakom zvijezdom koji je imao ime umjesto dotadašnjih brojčanih oznaka. Mercedes je imao na umu jasno pozicioniranje: visokopodni autobus namijenjen business segmentu – prije svega, koji je ekonomičan ali posebno udoban i solidno izgrađen.

Ispod moderne karoserije s primjetno suženim C-stubovima nalazio se čitav niz vrhunske tehnologije, uključujući vrhunsko podvozje sa disk kočnicama na obje osovine. O350 Tourismo odvojio se od konvencija autobuskog svijeta, a nudio se samo u dužini od 12 metara uz jako bogat paket opreme. O350 Tourismo brzo je postao bestseler. Samo deset godina nakon njegovog predstavljanja, Tourismo je već mogao proslaviti posebnu godišnjicu sa ekskluzivno opremljenom posebnom serijom “Edition 10.000”.

U jesen 2006. godine, nakon prodaje više od 12.000 jedinica, Tourismo druge generacije stigao je kao sjajna nova zvijezda među drugim autobusima. Sada je bio dostupan u tri dužine od 12,1 do 14,0 metara kao i u dvo i troosovinskoj izvedbi. Osim karoserije, oprema je postala individualnija i na taj način omogućila Tourismu da se bolje prilagodi pojedinačnim operacijama i karakteristikama specifičnim za pojedine radove. Glavna komponenta sigurnosne opreme bio je elektronski sistem stabilnosti ESP i pojava verzije sa volanom na desnoj strani i autoamtskim mjenjača doprinijela da se osvoje nova tržišta.

Ovaj novi Tourismo također se brzo razvio u prodajni hit: 2013. godine vozilo je dostiglo oznaku od 20.000 prodanih vozila od kada je predstavljen 1994. godine. Iduće, 2014., godine Mercedes je predstavio brojne inovativne sisteme za sigurnost i pomoć na Tourismu, uključujući Lane Assist i napredni sistem kočenja AEBS.

U sve tri generacije ovog visokopodnog vozila, Mercedes je nastavio dalje razvijati i usavršavati koncept Tourisma. I zbog toga ostaje neprikosnovena zvijezda među turističkim autobusima na svim cestama.