Naslovnica Novosti Setra – više od autobusa

Setra – više od autobusa

1065
0
PODIJELI

Iako odavno ne voze aktivno na liniji i nalaze se u “vozačkoj penziji”, dva Setra autobusa iz serije 200 ipak imaju novu ulogu i to kao udoban luksuzni smještaj i kao luksuzni toalet za razne događaje.

Bivši francuski vozač autobusa Claude Schmitt transformisao je zglobni autobus Setra SG 221 UL u luksuzni smještaj. Nakon više od deset godina od “odlaska u penziju”, autobusu Setra serije 200 dat je novi zadatak i novi radni zadatak. Zglobni autobus dugačak je 18 metara i težak 18 tona te se do njega nalazi velika terasa i vrt s povrćem, a on sam je postao jedan vid kuće.

“Zadržali smo četiri originalna sjedišta za trpezu, ali smo ih tapecirali zbog udobnosti. Unutrašnji zidovi su izolirani i obloženi, na pod je položen laminat. Neki od originalnih prozora su ostali, drugi su zamijenjeni prozorima s opcijom otvaranja. Namještaj je izrađen po mjeri i prilagođen za novu unutrašnjost”, rekao je Claude Schmitt.

Dok se kokpit zadržao i u novom rasporedu, motor je morao da ustupi mjesto biciklima. S 45 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora, Setra SG 221 UL nudi posebno udoban smještaj za četiri osobe. Klimatizirana i grijana unutrašnjost uključuje mikrovalnu pećnicu, električnu ploču za kuhanje, mašinu za pranje odjeće, sušilicu za odjeću, mašina za pranje posuđa i dva televizora.

S druge strane, porodično preduzeće Eventwc sa sjedištem u Güterslohu pretvorilo je zglobni autobus Setra serije 200 u luksuzni toaletni autobus. Model SG 221 UL iz 1994. godine između ostalog opremljen je LED osvjetljenim umivaonicima, električnim sušačima za ruke, antracitnim podovima kao i visokokvalitetnim sistemom dovoda i ispuha zraka. Za zabavu je i ovoj neobičnoj Setri zaduženo audio ozvučenje i pet video monitora.

Kompanija iz Sjeverne Rajne-Vestfalije pridaje veliku važnost ekskluzivnom ambijentu i najvišoj mogućoj higijeni u vozilu. “Potrebnu čistoću osigurava isključivo naše uslužno osoblje koje je upoznato sa svim uglovima i specifikacijama vozila”, objašnjava Ben Blomberg, koji je zajedno s bratom Sebastianom Rogowskiom ideju za pokretni sanitarni čvor sproveo u praksu.

Vozni park kompanije sada čine četiri vozila koja se, između ostalog, koriste na korporativnim događajima, sajmovima, gradskim festivalima i u zakulisnom području muzičkih festivala u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Švicarskoj, Holandiji i Belgiji.