Naslovnica Novosti Kostarika testira prvi BYD električni autobus

Kostarika testira prvi BYD električni autobus

717
0
PODIJELI

Početkom oktobra BYD je pokrenuo prvi pilot projekat oko uključivanja čistih električnih autobusa u sistem javnog prevoza Kostarike. Projekat je pokrenut zajedničkim snagama lokalnog zastupnika BYD, Ureda Prve dame Republike, Kostaričkim energetskim institutom (ICE), Nacionalnom kompanijom za snagu i svjetlost (CNFL) i Univerzitetom u Kostariki (UCR).

Događaj je predstavljao važnu prekretnicu i ogroman korak ka nacionalnom planu dekarbonizacije. Prva dama Kostarike, gđa Claudia Dobles Camargo, rekla je da lokalna vlada pomaže smanjenju emisija ugljika i zagađenja. Sporazum o javno-privatnom partnerstvu, koji su potpisali BYD, ICE, CNFL i UCR, nastoji provesti studije izvodljivosti koje će procijeniti prve korake ka uvođenju električne mobilnosti u sistem javnog prevoza ove zemlje.

BYD električni autobus proći će tromjesečni ispitni period na liniji koja ide kroz Univerzitet, a prevozit će više od 143.000 studenata, profesora i ostalih zaposlenih. Autobus se može pohvaliti prosječnim rasponom od 250 km i ima mogućnost prevoza 80 putnika, uključujući rampu i ograničen prostor za korisnike invalidskih kolica. ICE i CNFL bili su odgovorni za postavljanje električne stanice za punjenje u UCR kampusu.

“Sretni smo što smo isporučili Univerzitetu u Kostariki prvi čisti električni autobus za ovo početno pilotsko pokretanje. Od ovog mjeseca studenti će moći putovati između kampusa u BYD-ovom električnom autobusu, nudeći čistu energiju”, izjavila je Claudia Dobles Camargo, prva dama Republike Kostarike na ceremoniji.

BYD nastavlja sa širenjem poslovanja širom Latinske Amerike, nakon čvrstog opredjeljenja za smanjenje emisije štetnih gasova na globalnoj razini. Čisti električni autobusi BYD-a uspješno rade na tržištima mnogih zemljama regije, uključujući Čile, Kolumbiju, Argentinu, Brazil, Ekvador, Panamu i Urugvaj. BYD-ova elektrificirana rješenja za javni prevoz trenutno rade u preko 300 gradova u 50 zemalja širom svijeta.