Naslovnica Novosti H2.City Gold – Caetanov autobus na gorivne ćelije

H2.City Gold – Caetanov autobus na gorivne ćelije

784
0
PODIJELI

Ovaj novi autobus pojačava opredjeljenje kompanije Caetano za razvoj rješenja za ekološki prihvatljivu flotu vozila, nadopunjujući postojeću ponudu električnih autobusa. CaetanoBus postaje prva kompanija u Evropi koja je koristila Toyotinu vodeću tehnologiju gorivnih ćelija. “Uspješno širenje našeg partnerstva s gorivnim ćelijama za naš novi gradski autobus u Evropi omogućava nam da pokažemo posvećenost tehnologiji. Ovaj projekt će omogućiti gradovima da poboljšaju svoju buduću mobilnost i poboljšaju kvalitetu života”, rekao je predsjednik Salvador Caetano Indústria, gospodin José Ramos. Novi H2.City Gold ima autonomiju od 400 km na jednom punjenju.

Caetano H2.City Gold je novi električni autobus Caetana na vodik. Predstavljajući visoke ekološke performanse bez emisije CO2, ovo vozilo koristi najbolje od Toyotine tehnologije i domaćeg inženjerskog kapaciteta. Vozilo koristi istu paletu gorivnih ćelija kao i Toyota Mirai. Zahvaljujući kratkom vremenu punjenja goriva, koje traje manje od devet minuta, i velikoj autonomiji vozila, gradske operacije nisu ugrožene. Autonomija od 400 km na jednom punjenju bitna stavka koja omogućava planiranje i rad na duže staze. U ovom se vozilu koristi Toyotina gorivna ćelija od 60 kW, koja se također ističe po svom elektromotoru snage 180 kW.

Vozilo se ističe još i svojom visokom modularnošću, udobnošću, sigurnošću i lakoćom korištenja. Dostupan u verzijama LHD i RHD i dužinama od 10,7 ili 12 metara, lako se prilagođava bilo kojem gradskom okruženju. Rezervoari za vodik i snop gorivnih ćelija pohranjuju se na krov vozila kako bi se optimizirao unutrašnji prostor. Dakle, H2.City Gold može imati različite rasporede unutrašnjosti, nudeći veliki putnički kapacitet.

Vozilo se koristi sa senzorima za curenje vodika u gorivnim ćelijama i rezervoarima za vodik. Korištenjem trake za promjenu boje moguće je provesti vizualne provjere mogućih propuštanja na jednostavan i brži način. Kao i 100% električni autobus, ovaj model može biti opremljen širokim spektrom drugih sigurnosnih karakteristika.

H2.City Gold dizajniran je tako da omogući jednostavno korisničko iskustvo od samog početka. Sličnosti sa konvencionalnim vozilima omogućavaju lako prilagođavanje, pa je vožnja sa H2.City Gold ugodno iskustvo. Prva vozila isporučuju se 2020. godine i ovo je još jedan značajan korak naprijed u razvoju rješenja za mobilnost u javnom prevozu bez štetnih emisija.