Naslovnica Novosti Ispunjena kvota: Preko 100 MAN dvospratnih autobusa u Koreja

Ispunjena kvota: Preko 100 MAN dvospratnih autobusa u Koreja

818
0
PODIJELI

MAN Truck & Bus Korea su početkom jeseni isporučili četiri autobusa korejskoj kompaniji Kyung Nam Bus. “To znači da sada na ulicama Koreje radi preko 100 popularnih MAN dvospratnih autobusa”, kazao je Rudi Kuchta, šef proizvoda i prodaje autobusa MAN Truck & Bus, te dodao: “Ovo je ogroman uspjeh, pogotovo s obzirom na to da smo MAN Lion's City DD na tržište ovdje predstavili tek na pola 2017. godine.” Pored kvaliteta i pouzdanosti vozila, ogromna popularnost uglavnom proizlazi iz njegovog velikog kapaciteta. Prenatrpani autobusi dio su svakodnevnog života, posebno u vrijeme velike jutarnje i popodnevne špice. “Otkad su dvospratni autobusi na linijama, situacija se primjetno poboljšala, a putnici na odredište dolaze sigurnije i udobnije. Stoga ne čudi da su ovi autobusi veliki hit među putnicima pa mnogi putuju isključivo sa njima. Poboljšana prostranost i odličan pogled sa drugog nivoa su dobro prihvaćeni, kao i odlična unutrašnja oprema; na primjer USB priključak za svako mjesto”, izjavio je Max Burger, generalni direktor MAN Truck & Bus Korea.

Kyung Nam Bus sada vozi ukupno 37 dvospratnih autobusa MAN. Vozila putuju između grada Seula i periferne regije južne Koreje. “Budući da dio njihove linije ide po autoputu gdje je obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, dvospratni autobusi su opremljeni poput međugradskih autobusa.” – dodao je Burger.

Ukupno se u Koreji nalaze 103 dvospratna MAN autobusa koji se temelje na šasiji MAN-a RR4 s tri osovine, dužine oko 13 metara i karoserije od španskog proizvođača UNVI. Autobuse pokreće D26, 6-cilindrični dizelski motor od 460 KS (338 kW) koji u potpunosti odgovara Euro 6 standardu, kao i MAN TipMatic mjenjač sa 12 brzina. Dvospratni autobusi na taj način kombiniraju održivu vožnju sa snagom, odličnom ekonomičnošću i krajnjom sigurnošću. Značajke, uključujući elektronički kočioni sistem (EBS), program elektronske stabilnosti (ESP) i sistem za praćenje vozne trake (LGS), osiguravaju sigurnost putnika i vozača.

Sigurnost je također u središtu pozornosti ovog proizvođača, pa je prošle godine MAN Truck & Bus Korea organizovao u saradnji s MAN ProfiDrive poseban Safety event, kao prvi proizvođač koji je to učinio u Južnoj Koreji. Na događaju su predstavljeni obavezni sigurnosni pomoćni sistemi, uključujući LGS, ESP i sistem kočenja u nuždi, a i klijenti su također imali mogućnost da ih testiraju.

“Oduševljeni smo što smo dostigli znaćajnu kvotu – 100 dvospratnih autobusa zasnovanih na MAN-ovoj šasiji – to je jasan pokazatelj koliko su putnici i kompanije zadovoljni vozilima”, završio je Max Burger, generalni direktor MAN Truck & Bus Koreju.