Naslovnica Novosti Električni Solarisi stižu i Mađarsku

Električni Solarisi stižu i Mađarsku

866
0
PODIJELI

Grad Paks, smješten u centalnom dijelu Mađarske, naručio je 10 električnih autobusa s nultom emisijom poljskog proizvođača Solaris. Potpisani ugovor odnosi se na isporuku šest električnih vozila Solaris Urbino 12 i četiri električna autobusa dugačka 8,9 metara sa pet stacionarnih punjača.

Šest Urbino 12 Electric i četiri Urbino 8,9 LE Electric bit će isporučena u Mađarsku u roku od 11 mjeseci od potpisivanja ugovora. Ukupna vrijednost ugovora, uključujući električne autobuse s pet stacionarnih punjača i uključenom after-sales uslugom, iznosi je 4,7 miliona eura.

Prema dostavljenoj ponudi, 12-metarska električna vozila Solaris Urbino 12 moći će primiti gotovo 70 putnika, od čega 28 u sjedećim položajima. Vozila će biti opremljena modernim klima uređajem sa funkcijom grijanja na krovu. Tu će biti i USB priključci montirani u putničkom prostoru, zahvaljujući kojima će putnici puniti svoje mobilne uređaje. Poljski proizvođač će na zahtjev klijenta instalirati i informacijski sistem za putnike koji će sadržavati upute o stanicama i linijama te unutrašnje LED prikaze, videonadzorni sistem, sistem za otkrivanje i gašenje požara i kabinu za vozača zatvorenog tipa. Ekološke električne autobue pokretat će centralni vučni motor snage 160 kW. Energija potrebna za pogon čuvat će se u Solaris High Energy baterijama ukupnog kapaciteta 250 kWh, koje će se puniti preko plug-in konektora.

Manji električni model će dijeliti sličan standard opreme. Omogućit će putovanje za preko 40 ljudi, uključujući 24 osobe koje sjede. Proizvođač iz Bolechowa će također koristiti centralni motor snage 160 kW za njihov pogon. Urbino 8,9 LE Electric će biti opremljen baterijama Solaris High Energy kapaciteta 200 kWh koje se pune pomoću priključnog priključka.

Prvi električni autobusi u gradu Paks ujedno su i prvi električni autobusi koje će Solaris dopremiti u Mađarsku. Do danas, poljski proizvođač je već isporučio gotovo 150 vozila u Mađarsku, uključujući gotovo 100 trolejbusa. Većina njih otišla je u glavni grad države, Budimpeštu. Zahvaljujući potpisanom ugovoru, Mađarska je postala 18. evropska zemlja u koju će proizvođač iz Bolechowa isporučiti Urbino električne autobuse.